2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

IMF: az idén 6,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés

2007. február 13. 17:25, utolsó frissítés: 17:25

Romániában az idén 6,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés - becsli most a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az IMF romániai és bulgáriai területi képvisletének vezetője sajtóértekezletén ismertette, hogy az IMF, az idén az EU-hoz csatlakozott Romániában a folyómérleghiányt 12 százalék várja a tavalyi 10 százalék után.

Varujan Vosganian gazdasági miniszter szerint tavaly egész évben a román gazdaság 8 százalék körül bővült. Az idei évre a kormány ehhez képest maga is valamelyes lassulást, ugyancsak 6,5 százalékot vár. Az infláció a várakozások szerint az idén 4 százalék körül lesz.

A Reuters elemzői a tavalyi évre 7,7 százalékos, az ideire 6,4 százalékos GDP-növekedést várnak a román gazdaságban. A harmadik negyedévi GDP reálértékben 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedben 7,8 százalékos, az első negyedben 6,9 százalékos növekedést mértek az egy évvel azelőttihez képest.

Tavalyelőtt Románia gazdasági növekedése 4,1 százalékra lassult az árvízkárok és a mezőgazdaság visszaesése miatt a 2004-es, 8,4 százalékos rekord ütemről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS