2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kormánypárti voksokkal fogadták el a Macovei elleni bizalmatlanságit

2007. február 13. 20:42, utolsó frissítés: 20:44

Noha az ellenzéknek csak 69 igen szavazatra lett volna szüksége, a szenátus esti ülésén 81 vokssal fogadta el a Monica Macovei igazságügy-miniszter elleni bizalmatlansági indítványt. Ha figyelembe vesszük a pártfüggetlen felsőházi tagok számát, legalább hét kormánypárti szenátor is megszavazta az ellenzéki kezdeményezést. A voksolás titkos volt.

A PSD-nek, a PRM-nek és a konzervatív pártnak összesen 72 tagja van a szenátusban. Az ülés kezdetén 29 szenátor hiányzott: többségük kormánypárti politikus, mert az ellenzéki felsőházi tagok közül csak Vasile Dâncu, Adrian Păunescu (PSD) és Carol Dina (PRM) nem volt jelen. A felsőházban az ellenzék van többségben – a PD-PNL-RMDSZ koalícónak csak 52 szavazata van. A 13 független között ülnek a liberális pártból kivált PLD politikusai is, akik előzetesen azt közölték, nem szavazzák meg az indítványt.

Az ülés előtt Macovei találkozott a koalíció vezető politikusaival. Liberális párti források szerint a PNL illetékesei támogatásáról biztosították a minisztert, azzal a feltétellek, hogy hagyjon fel a kormány kritizálásával.

A bizalmatlansági indítványnak az alkotmány szerint közvetlen következménye nincs: az alaptörvény nem kötelezi lemondásra az érintett minisztert. Macovei a szavazás után sietett bejelenteni, nem áll szándékában lemondani. Az ellenzék viszont azzal érvel, hogy a szenátus új házszabálya a bizalmatlansági indítványok szerinti cselekvésre kötelezi a kormányt. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS