2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gândul: Bukarestnek "nem érvényes partner" Pest

2007. február 14. 11:53, utolsó frissítés: 12:23

A román-magyar együttes kormányülések ellenére sem jelent Bukarestnek "érvényes" partnert Budapest – jelenti ki mai lapszámában a Gândul című napilap, amely kiemelten kezeli Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatását. Az eseményről Szecesszionizmus elleni vakcina címmel vezércikket is közöl.

Ebben Bogdan Chirieac külpolitikai elemző kifejti, hogy a székelyföldi népszavazás a demokrácia szabályainak értelmében nem ütközik törvénybe, de problémát jelent, hogy a referendum szervezői az állam logisztikáját - a polgármesteri hivatalok épületét és a szavazócédulák kinyomtatására elhasznált papírt - magáncélra fordítják.

A szerző szerint formálisan egyetlen népszavazást sem lehet elítélni, de ha az kelet-európai területi autonómiáról szól, akkor az események "súlyos fordulatot vehetnek". Hozzáteszi: a múlt évtizedben a Romániával szomszédos Jugoszláviában "robbanást okozott" ez a kérdés.

Chirieac úgy látja, a következő időszakban Erdélyben és egész Romániában a mesterségesen gerjesztett etnikumközi konfliktus erősödésére lehet számítani. Mindebből egyenesen az következik majd - teszi hozzá -, hogy a románok "nagy bizalmatlansággal" tekintenek a magyarokra, a székelyföldi megyéket pedig elkerülik a befektetők, mivel potenciális interetnikai konfliktusos övezetnek tartják Hargita, Kovászna és Maros megyét.

A Gândul szerint a szélsőséges romániai magyarokkal - a referendum szervezőire és támogatóira utalva - nehéz konszenzusra jutni, de sajnos Budapest sem jelent érvényes partnert Bukarestnek. Hozzáteszi: Magyarország politikai és gazdasági válságban van, közben pedig "botrányok és egyre erőteljesebb nacionalizmus" marcangolja az országot.

Emlékeztet: Sólyom László a romániai magyarságot a magyar nemzet részének nevezte, tegnap pedig Tőkés László református püspökkel egyeztetett. Rámutatott: történelmi megbékéléseket kötött a két ország, amikor a NATO és az EU kapujában álltak, "a szecesszionizmus borzalmas betegsége" azonban ismét előbújt - írja a lap elemzője.

A lap tudósításában azt emelte ki: a magyar államfő szemrehányást tett a román politikusoknak amiatt, hogy túl könnyelműen játszadoznak a minősítésekkel, amikor a kisebbségek területi autonómiájáról beszélnek. A lap szerint Sólyom László Marosvásárhelyen nem rejtette véka alá Traian Băsescu államfő és a közte lévő véleménykülönbséget az autonómia kérdésében.

Egyébként szinte az összes mai bukaresti napilap beszámol arról, hogy Traian Băsescu árnyalta álláspontját a Székelyföld területi autonómiájáról szóló népszavazást illetően. A Cotidianul például úgy véli, hogy "Băsescu békét kötött a székelyekkel", hiszen "hangnemet váltott", és a "korábbi harcias álláspontját megédesítette". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS