2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Április végén indul a roncsautóprogram. Idén 16.500 régi autó újra váltását támogatják

2007. február 14. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Elfogadta a kormány a gépkocsipark felújítását célzó programot, így várhatóan már április végétől 3 ezer lejes támogatásban részesülnek mindazok a magánszemélyek, akik új autót szeretnének vásárolni, s 12 évesnél idősebb régi kocsijukat kivonják a forgalomból. Az erre a célra elkülönített közel 50 ezer lejes alapból 16.500 régi autó újra váltását finanszírozzák.

Sulfina Barbu
környezetvédelmi miniszter mai sajtótájékoztatóján közölte, máris többezer kérést regisztráltak.

Bármennyire is kecsegtetőnek tűnik azonban a kormány ajánlata, nagyon sok régi autó tulajdonosa nem tudja megengedni magának az új autót. Ezt talán az illusztrálja a legjobban, hogy tavaly csupán 92 százalékos sikere volt a programnak: 4,17 millió lej maradt meg a keretből, ami további 1390 régi autó kivonásának finanszírozására lett volt elég.

A környezetvédelmi tárca azért tartja fontosnak a gépkocsipark felújítását célzó program kiírását, mivel Európa, de talán világszerte is Románia egyike a legelöregedettebb autóparkú országoknak. Pillanatnyilag a beírt gépkocsik átlagéletkora 13,5 év, miközben nagyon sok országban az ennyi idős autókat már kötelező módon ki kell írni a forgalomból. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS