2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu referendumot hirdet az egyéni választókerületekről

2007. február 14. 17:47, utolsó frissítés: 17:54

Egyetlen ellenzéki párt képviselője sem vett részt ma a parlament két házának együttes ülésén, amelyen Traian Băsescu államfő beszédet intézett a honatyákhoz. Az államelnök mintegy válaszolt a két házbizottság felvetésére, melyben arra kérték Băsescut, fejtse ki bővebben a képviselőket és szenátorokat egyaránt bíráló kijelentéseit.

„Azt hiszem túloztak” – kezdte beszédét az államfő, leszögezve, a korrupcióellenes testület (DNA) évértékelőjén tett kijelentésével nem az egész parlamentet bírálta, hanem csupán egyes politikusokat. Nem ódzkodott neveket említeni: „burkolt korrupciós rendszerről beszélve, egy bűvös szót mondok: RAAPPS”.

Băsescu ugyanakkor az igazságszolgáltatás működésére is nagy hangsúlyt fektetett beszédében. Mint mondta, egyeseknek azért nem szimpatikus az igazságszolgáltatás, mivel a tisztségviselők immár nem telefonálhatnak le olyan egyszerűen az igazságügyi szervekhez, s most már a magasabb beosztásban levők sem menekülnek meg.

Az államfő arról biztosította a honatyákat: referendumot kíván kiírni az egyéni választókerültes szavazásról, hogy ne listára kelljen ezentúl szavazni, s a lista a továbbiakban ne védje a felelősségre vonástól a politikusokat.

Az államfő szerint a fokozatos fiatalítás ellenére sem alakul úgy a politikum ahogy kellene, mert szerinte a fiatalok egy része is a listák anonimitásába burkolózik, többüket éppúgy korrupcióval vádolják, mint az idősebb generáció tagjait. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy látott már korrupcióval vádolt politikusokat, de emiatti lemondást annál kevesebbet.

A vonatkozó jogszabályok ismertetése után kijelentette: „konzultálok önökkel azzal kapcsolatosan, hogy legyen-e referendum arról, hogy már a következő választásokon egyéni választókerületes szavazás legyen”. Majd közölte: ezáltal elindította a népszavazás megszervezésének procedúráját – hiszen az alkotmány előírásai szerint a parlament két házával folyatott konzultációval kell indítani a kezdeményezést. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS