2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hazatelepülési segélyt biztosítana a külföldön dolgozóknak a kormány

2007. február 15. 11:08, utolsó frissítés: 11:09

A kritikussá váló munkaerőgondokon kíván enyhíteni a kormány azáltal, hogy hazatelepülési segélyt folyósít az ideiglenesen külföldön munkát vállaló, de hazatérni kívánó polgárainak. Becslések szerint jelenleg kétmilliónál is több román állampolgár dolgozik átmenetileg külföldön. Borbély László területrendezési és közmunkaügyi miniszter még nem tudott konkrét összeget megjelölni, és a témában szükségesnek tartja a konzultációt a pénzügyminisztériummal, a szakszervezetekkel, valamint a munkaadói oldal képviselőivel is, írja a Wall-Street.ro gazdasági hírportál.

A legégetőbb munkaerőhiány az építőiparban jelentkezik. A miniszter szerint bár egy piacgazdaságban elsődlegesen a kereslet-kínálat törvényei a mérvadók, ha szükséges, az állam beavatkozik a gazdasági folyamatokba. Az általa vezetett minisztérium kiemelt feladatának nevezte egy "munkaerőleltár" felállítását, amelyben az egyik oldalon az otthoni betöltetlen státuszok száma, a másikon a külföldön dolgozó román munkaerő szerepel. "Ezt az egyenleget kell előbb-utóbb egyensúlyba hoznunk"- tette hozzá Borbély László. Hangsúlyozta: szükség van az építőipari bérek növelésére, s ehhez a munkaügyi minisztérium támogatását is kérte.

Míg 1990-ben 900 ezren dolgoztak a román építőiparban, addig ez a szám 2006-ra 60 százalékkal, azaz mintegy 300 ezerre csökkent. (menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS