2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

IMF: elijesztheti a beruházókat a politikai csörte

2007. február 15. 14:11, utolsó frissítés: 14:12

Nem tesznek jót Románia gazdasági növekedésének a bukaresti politikai csörték, és ha folyatódnak, oda vezethetnek, hogy a külföldi befektetők elkerülik az országot – figyelmeztet Juan José Fernandez-Ansola, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Romániáért felelős regionális képviselője. Ansola elismeri, hogy egy koalíciós kormány nézeteltérést is feltételez a partnerek között, ám szerinte a viták nem lehetnek hosszú távúak. Azonban hozzátette: a romániai politikai csörték még a normalitás határain belül vannak.

Az IMF képviselője pedig elégedetten nyilatkozik az ország jelenlegi gazdaságáról, s a rövidtávú kilátásokkal kapcsolatosan is derűlátó. „Jól érzi magát a román gazdaság” – jelentette ki a napokban, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kizárt a „túlfűtöttség”, főként olyan körülmények között, hogy nő a folyószámlák mérleghiánya és fennáll az infláció növekedésének veszélye is. „Nagyon magas növekedési rátát mutat a román gazdasági bővülés, de túlteljesíti kapacitását és közeledik a túlfűtöttségi állapothoz” – fejtette ki Ansola.

A kormány egyébként jövő hétre várja Bukarestbe a Nemzetközi Valutaalap küldöttségét, akik akkor fogják ismertetni Romániai tavalyi gazdaságáról szóló jelentésüket. Mintegy megelőzve ennek következtetéseit, Ansola elmondta, Romániában az idén 6,5 százalékra lassul a gazdasági növekedés, a tavalyra becsült 7,5 százalékhoz viszonyítva. Egybként a kormány előrejelzése megegyezik a valutaalapéval, a legutóbbi bejelentések szerint szintén 6,5 százalékos bővülésre számítanak az idei év végéig.A tavalyi bővülésről azonban még nincsenek hivatalos adatok, Varujan Vosganian gazdasági miniszter például úgy ítéli meg, hogy 8 százalékra tehető a gazdaság 2006-os növekedése. Eközben a Reuters brit hírügynökség elemzői a tavalyi évre 7,7 százalékos, az ideire 6,4 százalékos növekedést várnak a román gazdaságban.

Az IMF romániai képviselője folyómérleghiányt 12 százalék körülre várja a tavalyi 10 százalék után. Ám a Román Nemzeti Bank (BNR) inflációs célkitűzésével nem ért egyet, szerint a pénzhígulás meg fogja haladni az évé végére megjelölt négy százalékos (plusz/mínusz egy százalék) célsávot. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS