2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel felével nőtt a folyómérleghiány tavaly

2007. február 15. 19:23, utolsó frissítés: 19:23

Romániában tavaly 44,8 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleghiánya 2005-höz képest, 9,97 milliárd euróra. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) még tavaly ősszel azt mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetet aggasztja a folyómérleg hiány bővülése. A megbeszélések után a román államfői hivatal közlemény adott ki, amely szerint a tavalyi évre vonatkozóan nem jelent gondot a folyómérleg hiány finanszírozása a közvetlen külföldi befektetések és a privatizáció hatására, később azonban ez már problémát okozhat.

Az egységes, egykulcsos adó nem hozott nagyobb költségvetési bevételt, hanem fogyasztásnövekedést ösztönzött, amitől nőtt a folyómérleg hiánya, és ez igen veszélyes, inflációs hatása miatt" - vélekedett a korábbi román pénzügyminiszter.

Varujan Vosganian gazdasági miniszter szerint viszont a rendszer előnyei hamarosan megmutatkoznak: szerinte a költségvetési bevételek jövőre elérik a 11,8 milliárd lejt, és 2008-ban majdnem a kétszeresét érik el a 2004-es összegnek. A pénzügyminisztérium becslése szerint az összes adóbevétel jövőre a GDP 35,2 százalékának, 2010-ben a 37,7 százalékának felel majd meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS