2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszer szavazta meg a Macovei-indítványt egy PRM-szenátor

2007. február 16. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Az a vád érte a Nagy-Románia Párt (PRM) egyik szenátorát, hogy kétszer szavazta meg a Monica Macovei elleni bizalmatlansági indítványt kedden. Dan Claudiu Tănăsescu a felsőház gazdasági bizottságának elnöke. A vádat alátámasztó videófelvételt külön sajtótájékoztatón mutatta beb a Demokrata Párt (PD) ügyvezető elnöke, Adriean Videanu (lásd alább).

Tănăsescu tagadja a történteket, és azzal fenyegetőzik, beperli a PD szenátorát. Nyilatkozata szerint másodízben csak mímelte a szavazást, s szerinte mindez kiderül a voksok összesített számából.

Az igazságügy-miniszter elleni indítványra úgy szavaztak a felsőház tagjai, hogy a megfelelő urnába ejtették az igent és a nemet jelképező fehér, illetve fekete golyóbisokat. Amióta titkos szavazás e módszerét bevezették a szenátusban, először ér egy politikust az a vád, hogy kétszer szavazott. A PD az esetre hivatalosan felhívja a szenátusi házbizottság figyelmét, és felkéri az illetékes hatóságokat, kezdjenek vizsgálatot a kérdésben.

A szenátusi házszabály nem bünteti szigorúan a kettős szavazókat: a tetten ért felsőházi tagok megúszhatják szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetéssel. A legsúlyosabb szankció az üléspénz egyhavi megvonása. (hotnews)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS