2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vonzó befektetési célország Románia

2007. február 16. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Délkelet-Európa legvonzóbb befektetési célországának számít Románia az Ernst & Young által készített, 200 nemzetközi cég vezetőinek véleményét feldolgozó felmérés szerint, közvetlenül Lengyelország és Csehország előtt. A megkérdezettek 58 százaléka a román gazdasági környezetet kifejezetten kedvezőnek nevezte, 28 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy a jövőben az általuk irányított cég biztosan be fog fektetni Romániában.

Eközben 23 százalék Törökországot, 14 százalék Bulgáriát, míg 12 százalék Szlovákiát helyezi előtérbe. A felmérésben részt vett cégek 13 százaléka évente másfél milliárd eurónál nagyobb, 27 százalékuk 150 millió és másfél milliárd euró közötti, míg hatvan százalékuk 150 millió eurónál kisebb üzleti forgalmat bonyolított le 2005-ben.

Románia esetében kiemelt vonzerőt jelent az alacsony nyereségadó, az olcsó munkaerő és a termelékenység növekedésének egyre fokozódó üteme. Az ország jelentős előnye továbbá a kedvező jogszabályi háttér és az építési telkek alacsony ára is. A romániai gazdaság gyenge pontjaiként az infrastruktúrát, a kutatóintézetek alacsony számát, a belpolitika viszonylagos instabilitását és az életminőséget tették szóvá.

Egy átlagos külföldi beruházás Romániában 310 új munkahelyet hoz létre. Ez a mutató Lengyelországban 282, Nagy-Britanniában 63, míg Franciaországban 42. A jelentés azt is előrevetíti, hogy a következő három évben tovább nő Románia befektetői vonzereje. Ehhez azonban jobb szállítási és kommunikációs infrastruktúrára, az adminisztratív folyamatok egyszerűsítésére, politikai stabilitásra és az oktatási rendszer minőségi javítására van szükség. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS