2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feltételeket szab a Sapientia támogatásához a nemzetpolitikai államtitkár

2007. február 19. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Újabb feltételeket szab az egyetem támogatásához a nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár. Kijáró politikának nevezte Gémesi Ferenc, hogy a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetői támogatást kértek Sólyom László államfőtől az intézmény finanszírozása ügyében.

A budapesti miniszterelnöki hivatal nemzetpolitikáért is felelős szakállamtitkára a Népszabadságnak leszögezte: a magyar kormány „állja a számlát”, vagyis biztosítja az egyetem működéséhez szükséges forrásokat, ám ehhez feltételeket is szab. Feltétel, hogy a tavalyi megállapodás szellemében a magánegyetem átláthatóan működjön, a magyar kormány képviselője helyet kapjon a több mint 95%-ban magyarországi költségvetési forrásokból finanszírozott felsőoktatási intézmény gazdálkodását felügyelő testületben, valamint érdemi haladás történjen az akkreditáció ügyében – hangsúlyozta Gémesi, emlékeztetve: a 2007-re szóló 1,4 milliárd forintos támogatásból egymilliárdot folyósítanak a magyar költségvetésből a Sapientiának, 400 millióra pedig pályázni kell a Szülőföld Alapnál.

Nyilatkozatában az államtitkár kifogásolta, hogy az eredetileg Csíkszeredában alapított Sapientia egyetem úgy bővült marosvásárhelyi, nagyváradi, majd kolozsvári karokkal, hogy a terjeszkedésről nem egyeztettek a magyar kormánnyal. Gémesi úgy véli, a kolozsvári megjelenés szakmailag nem eléggé átgondolt, és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem mellett nem volt célszerű magyar felsőoktatási intézményt indítani.

Kató Béla püspökhelyettes, a Sapientia Alapítvány elnöke a Krónikának elmondta, örömmel hallja, hogy a magyar állam biztosítani kívánja az 1,4 milliárd forintot, noha most sem világos: mennyi esélyük lesz pályázat útján megszerezni a 400 millió forintot. Leszögezte: a 2006-ban folyósított 1,65 milliárdhoz képest – különösen az akkreditáció évében – az idei támogatás a létfenntartáshoz sem elég.

Mi nem árulkodtunk, csupán őszintén elmondtuk a gondjainkat Sólyom László államfőnek – szögezte le a Krónikának Kató Béla. – Elmondta: három éve vezeti az alapítványt, de most hallja először arról, hogy kizárólag a csíkszeredai központban gondolkodtak. Kifejtette: nem tervezik a kolozsvári kirendeltség túlzott kibővítését, sőt ez a fakultás kapja a legkevesebb anyagi támogatást, ám létjogosultságát véleménye szerint nem lehet megkérdőjelezni.

Kató hozzátette: Sólyom Lászlóhoz hasonlóan Arató Gergely oktatási államtitkár is meggyőződhetett a Sapientia eredményeiről, valamint arról, hogy az egyetem vezetősége jól gazdálkodott a fenntartására eddig kiutalt mintegy 12 milliárd forinttal. (krónika, népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS