2020. április 10. péntekZsolt
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

38 millió eurót veszíthet Románia egy eladott kölcsönön

2007. február 19. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Románia öt évvel ezelőtt négymillió euróért eladta egy brit érdekeltségű, kinnlevőségek behajtására szakosodott cégnek a Zambiával szemben 1979 óta fennálló 23 millió eurós követelését. Egy bírósági döntés értelmében az afrikai ország most kamatokkal növelten 42 millió eurót kell visszafizessen, természetesen a briteknek – számol be a Ziarul Financiar.

Hosszadalmas pereskedést követően a Virgin-szigeteken bejegyzett Donegal International több mint ezer százalékos haszonhoz jut, amennyiben a zambiai kormány eleget tesz a bírói határozatban foglaltaknak.

Annak idején a Ceausescu-rezsim előszeretettel nyújtott gazdasági segítséget és készpénzes kölcsönöket fejlődő afrikai és ázsiai országoknak. A forradalom utáni román kormányok megpróbálkoztak ugyan a kölcsönök visszaszerzésével, de csekély eredménnyel. A teljesen reménytelennek tűnő eseteket (ilyen volt a zambiai kölcsön is) nyugati adósságbehajtó cégeknek adták el általában az eredeti követelés töredékéért.

A mostani bírósági döntés komoly csapást jelent azon nemzetközi egyezményeknek, melyek értelmében az alulfejlett államok adósságait a lehetőségek szerint el kell engedni, illetve csökkenteni kell. Hírügynökségi értesülések szerint Zambia méltányosságra hivatkozva keresetet nyújtott be a fizetendő összeg csökkentése érdekében. (ziarul financiar, menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS