2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Berceanu: öt évet késhet az észak-erdélyi autópálya

2007. február 19. 15:17, utolsó frissítés: 15:31

Négy-öt éves késéssel készülhet el az észak-erdélyi autópálya, ha az építkezési munkálatok a jelenlegi ütemben folytatódnak – jelentette ki Radu Berceanu közlekedési miniszter, akit a Gandul című napilap hétfői száma idéz.

A tárcavezető már többször elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az autópálya építésével megbízott amerikai Bechtel cég túl lassan halad a munkálatokkal. Emlékeztetett, hogy tavaly a kormány 100 millió eurót bocsátott rendelkezésükre, de ebből csak 54 millió eurót voltak képesek elkölteni. Az idén – noha a vállalkozó 120 millió eurót kért – a kormány csak 37 millió eurós előleget folyósított.

A tárcavezető közölte: a tavalyi tapasztalatra való tekintettel "némi tartózkodással" fogadták a Bechtel kérését. A kételyek eloszlatása érdekében a miniszter találkozott a cég vezetőivel, akiktől negyedévekre lebontott munkatervet kért. A miniszter hangsúlyozta: a román kormánynak pontosan tudnia kell, hogyan tervezze költségvetését a következő évekre, mert ha a Bechtel 2012-ben és 2013-ban 800 millió eurót kér, akkor előfordulhat, hogy a kormány nem tud egyszerre ennyi pénzt adni.

Berceanu szerint a munkálatok jelenlegi állása szerint a 2013-ra tervezett átadási határidőt legjobb esetben 2017-2018-ra kell halasztani, de ha a Bechtel évente csak 100 millió eurót képes elkölteni, akkor előfordulhat, hogy az autópálya csak 24 év múlva adható át a forgalomnak. A 2013 is hosszabbított határidő, hiszen eredetileg 2012-re kellett volna befejezni az autópályát. Az egy éves halasztás annak tulajdonítható, hogy a román kormány és a Bechtel újratárgyalta a szerződés bizonyos tételeit, emiatt a munkálatok szüneteltek 2005-ben.

Az amerikai óriásvállalat dolgát nehezíti a hazai építőipart sújtó akut munkaerőhiány. A Bechtel illetékesei több nagyobb városában is szerveztek munkaerővásárt. Hangsúlyozták, hogy a tömeges külföldi munkavállalás miatt nagyon nehéz szakképzett munkásokat találni.

A kormány a Bechtel amerikai építőipari céggel 2003 végén kötött szerződést a 415 kilométeres, Brassót és Borsot összekötő, Észak-Erdélyt átszelő autópálya megépítésére. A beruházás költségét 3,8 milliárd, az építési munkák költségét 2,2 milliárd euróra becsülik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS