2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kinevezték a Babes-Bolyai két új magyar rektorhelyettesét

2007. február 19. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

Magyari Tivadar és Nagy László lett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két magyar rektorhelyettese – erről döntött hétfőn az intézmény legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus.

A két oktatót a BBTE magyar tagozata jelölte kinevezésre korábban. Az egyetem szabályzata szerint ebben a folyamatban az utolsó szó az egyetemi szenátusé. Magyari Tivadar az MTI-nek elmondta: a döntés kényelmes többséggel született meg, hiszen csak néhány ellenszavazatot és tartózkodást számoltak.

Hangsúlyozta: a megbízást azért vállalta el, hogy a BBTE magyar tagozatának kiépítése érdekében a tizenhét évvel ezelőtt elkezdett munka ne maradjon abba. Emlékeztetett: most történik a kétéves magiszteri képzésre való átállás, a magyar tagozatnak pedig az az érdeke, hogy a változtatáskor meghozott fontos döntésekből ne maradjon ki.

Emlékeztetett, hogy véglegesítették a magyar tagozatra vonatkozó, annak nagyobb fokú önállóságát lehetővé tevő működési szabályzatot. Ezt már eljuttatták a BBTE rektorához, és várják, hogy a megfelelő előkészítési folyamat után az egyetem szenátusa napirendre tűzze.

Az egyetemről hiányzó többnyelvű feliratokat illetően hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy ezt a kérdést is napirenden tartsák, amennyire a körülmények megengedik, de elsősorban arra kaptak megbízást a magyar tagozat vezető testületétől, hogy a magyar nyelvű oktatás fejlesztésén és minőségének javításán dolgozzanak.

Magyari Tivadar szerint ezen a téren előrelépést leghamarabb abban lehetne elérni, hogy az egyetem múltjáról tájékoztató kiadványokban és rendezvényeken az intézmény magyar múltja, annak kiemelkedő személyiségei is kellő hangsúllyal megjelenjenek.

A két rektorhelyettesi tisztség tavaly november végén üresedett meg azt követően, hogy Salat Levente és a most ismét megválasztott Nagy László lemondtak posztjukról Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok eltávolítása után.

Magyari jelöltetése már hosszabb ideje ismert volt, a második rektorhelyettesi tisztségre több oktatót is felkértek, de ők nem vállalták a megbízatást. A magyar oktatók közgyűlése végül a lemondott Nagy Lászlót kérte fel, aki elfogadta az újabb mandátumot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS