2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Börtönben marad Miron Cozma bányászvezér

2007. február 21. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Börtönben marad Miron Cozma bányászvezér, miután a bukaresti törvényszék elutasította tegnap a bukaresti 5. kerületi bíróság január 9-én hozott döntését a vádlott feltételes szabadlábra helyezéséről.

A bukaresti törvényszék - amely másodfokú igazságügyi fórumnak számít - helyt adott annak a fellebbezésnek, amelyet az ügyészség nyújtott be az említett kerületi bíróság határozata ellen. Ez utóbbi értelmében a kilencvenes évek bányászjárásainak hírhedt alakja nem lett volna kénytelen rács mögött tölteni börtönbüntetésének hátralévő hónapjait.

Eredetileg a Rahova büntetés-végrehajtási intézet különleges bizottsága hagyta jóvá az elítélt feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, ezt fogadta el januárban az 5. kerületi bíróság. A fegyintézet szóvivője akkor azzal indokolta Cozma kérelmének jóváhagyását, hogy az utóbbi fél évben példás magaviseletet tanúsított, kulturális és vallási rendezvényeken vett részt, színdarabban játszott, sőt a börtön egyházi kórusában is énekelt. A keddi döntés értelmében azonban Cozma mégis rács mögött marad.

Cozmát az 1991-es bukaresti bányászjárásokért 18 év börtönbüntetésre ítéltek Emil Constantinescu államelnöki mandátuma idején. Ion Iliescu 2004 decemberében - leköszönése pillanatában - kegyelemben részesítette a bányászvezért, a közvélemény nyomására azonban a rendeletet egy nap múlva vissza is vonta. Cozma akkor megfellebbezte a kegyelmet visszavonó államfői rendeletet, s meg is nyerte ezt a jogi ütközetet. Kijöhetett tehát a börtönből, de közben végleges ítélet született egy másik ügyben, mégpedig az 1999-es costeşti-i eseményekben vállalt szerepe miatt, így tíz év börtönbüntetést kapott.

A bukaresti fellebbviteli bíróság azonban 2005 októberében olyan döntést hozott, amely "úgy tekintette", hogy a Cozma által korábban letöltött hét év és tizenegy hónap levonható a tíz évből, így az említett időpontban már csak két esztendő és egy hónap volt hátra. Ez pedig az idén novemberben, azaz alig tíz hónap múlva járna le.

Miron Cozmának ez volt a harmadik kísérlete, hogy feltételesen szabadlábra kerüljön. Előző kérelmeinek elutasítását a bírák azzal indokolták, hogy Cozma egyrészt súlyos bűncselekményekért tölti büntetését, másrészt pedig nem tanúsít jó magaviseletet. Utóbb viszont - nem sok idő elteltével - magaviselete "példásnak" találtatott, igaz, a keddi döntés ezt nem tekintette elegendőnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS