2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkésnek 55 ezer, az RMDSZ-nek 150 ezer aláírás gyűlt eddig össze

2007. február 21. 11:00, utolsó frissítés: 11:02

Jogászok bevonásával fogalmazzák meg a Tőkés Lászlót támogató szervezetek azt a levelet, amelyet a magyar kormányhoz juttatnak el, tiltakozva az állítólagos gyakorlat ellen, miszerint az RMDSZ-irodákban csak akkor adják ki az oktatási-nevelési támogatás dokumentációját, ha a kérelmező előzetesen aláírta a szövetség EP-jelöltlistáját támogató ívet. Minderről Szilágyi Zsolt, Tőkés László független EP-jelölt kampányfőnöke beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján, több olyan konkrét esetet is ismertetve, amikor zsarolással szerezte meg a támogató aláírásokat az RMDSZ.

A legtöbb ilyen jellegű reklamáció Kolozs és Hargita megyéből érkezett a váradi kampányirodába, ám Szilágyi elmondta, hogy Szatmár és Bihar megyében is egyre gyakoribb a jelenség. Szilágyinak tudomása van róla, hogy Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke telefonon, az örvéndi RMDSZ-elnök pedig személyesen


fenyegeti a Tőkésnek aláírásokat gyűjtő személyeket.

„Annak ellenére, hogy a sajtó megírta, és országszerte magánszemélyek is felrótták, az RMDSZ folytatja a megfélemlítés és zsarolás útján történő aláírásgyűjtését – hangoztatta Szilágyi.

„Felszólítjuk ezért Kelemen Hunort, az RMDSZ kampányfőnökét, számoljon el az oktatási-nevelési támogatásként kapott pénzekkel. Nyilatkozzék arról, hogy a 20 ezer forintos összeg a szövetség aláírásért cserébe osztogatott saját pénze, politikai megvásárlásra szánt fejkvóta, avagy a magyar kormány költségvetéséből származó, a határon túli magyar diákoknak szánt oktatási-nevelési támogatás.”

Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnökének helyettese a Krónika kérdésére ismételten cáfolta az „árukapcsolás” tényét. Kiemelte, mindez az ellenfeleik diverziója, állítása szerint sehol nem folyik semmiféle nyomásgyakorlás. Kovács Péter egy esetleges magyar állami ellenőrzéstől sem tart. „El lehet jönni, mint Mátyás király álruhában, és meg lehet győződni arról, hogy ki mond igazat” – jelentette ki Kovács. Korábban Kelemen Hunor RMDSZ-es kampányfőnök is tagadta a visszaélésekről szóló híreszteléseket.

Az aláírásgyűjtést illetően mindkét tábornak sikerült már


a szükséges támogatásoknak legalább a felét megszereznie.

Szilágyi Zsolt kampányfőnök megköszönte annak az 55 ezer embernek a támogatását, akik eddig már aláírták Tőkés támogatói listáját. Az aláírások zömét, 35 ezret a Székelyföldről sikerült összegyűjteni, a többi közel húszezret Közép-Erdélyből és a Partiumból. Az utóbbi két térségben később kezdték az akciót, Szilágyi ezzel magyarázta, hogy e vidékről eddig kevesebbet sikerült összegyűjteniük.

Húsz-harminc százalékkal tervezik túllépni a független jelölt indulásához felállított százezer támogatói aláírási küszöböt, erre Tőkés kampányfőnöke szerint azért is szükség van, mert számítanak arra, hogy az RMDSZ megpróbálja megakadályozni majd a lista hitelesítését.

Az RMDSZ ezzel szemben 150 ezer aláírásnál is többet gyűjtött össze. Kovács Péter elmondta, friss adatok nem állnak ugyan rendelkezésére, de a 150 ezer aláírás a hétvégi öszszesítéskor már megvolt, véleménye szerint nem fér kétség hozzá, hogy a kért határidő előtt összegyűl a szükséges 200 ezer aláírás. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS