2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés: Erdélynek „egyfajta ombudsmanra" van szüksége az EP-ben

2007. február 21. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Tőkés László azért jutott arra az elhatározásra, hogy egyéni jelöltként indul az európai parlamenti választásokon, mert ugyan minden lehetőt megpróbáltak, hogy egy közös nemzeti listát állítsanak össze, ez az RMDSZ miatt kudarcot vallott. Erről Tőkés László református püspök nyilatkozott ma Budapesten, miután tárgyalt Orbán Viktor Fidesz-elnökkel.

„Ha a közös lista érdekében az RMDSZ nem tudott felülemelkedni a pártpolitikai szűkkeblűségén, én ugyanilyen hibába nem eshetem, nekünk egész, egységes erdélyi magyar nemzeti közösségben és annak önrendelkezésében kell gondolkoznunk" – mondta. Tőkés László úgy vélte: Erdélynek „egyfajta ombudsmanra" van szüksége az unióban. Mint mondta, megválasztása esetén Erdély egészét próbálja képviselni az unióban, és mivel ő maga is RMDSZ-tag, nem tesz különbséget az RMDSZ-esek és a párton kívüliek között.

Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: több bejelentést is kaptak arról, hogy a magyar állam erdélyi oktatási támogatásának odaítélésekor feltételként állítják az RMDSZ jelöltlistáját támogató ívek aláírását, vagyis a „magyar polgárok adóforintjaival manipulálnak és élnek vissza". Tőkés László közölte: levélben arra kéri Gémesi Ferencet, a Miniszterelnök Hivatal szakállamtitkárát, hogy vizsgálja ki az eseteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS