2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az autópálya-építés felgyorsításán dolgozik Tăriceanu

2007. február 22. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Az autópálya-építő országos program módosítását szorgalmazza a szállításügyi tárca, hogy Romániában évente 240 kilométernyi autópálya épüljön. A kormányfő elégedetlen az észak-erdélyi autópálya munkálataival, és függeléket szeretne csatolni a Bechtel-szerződéshez.

A minisztérium javaslata szerint „az európai érdekeltségű” útszakaszok megépítésénél európai pénzalapokat kellene felhasználni, illetve a jelentős forgalmú, nagy cégek számára fontos útszakaszokat koncessziós alapon kellene megépíttetni.

Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök a vonatkozó törvények gyors értékelésére kérte a szállítási minisztert, és arra, hogy tegyen javaslatot az autópályák megépítéséhez szükséges idő csökkentésére. A politikai döntéshozataltól az első kilométernyi útszakasz elkészüléséig jelenleg öt év telik el. Románia ezért nyomatékosan kérni fogja az Európai Bizottságot is, hogy engedélyezze az autópálya-építéshez szükséges eljárás időtartamának lerövidítését.

Az uniós pénzeket a IV-es páneurópai folyosó Nagylak és Nagyszeben közötti szakaszának megépítésére fordítják. Radu Berceanu szállításügyi miniszter tájékoztatása szerint ezt az autópályát újfajta rendszerben építik meg: 2007 és 2013 között megépül az egyik irány, majd azután, a forgalom folyamatos növekedésével párhuzamosan a másik irány is. A projekthez szükséges földterületet természetesen már az első szakaszban megvásárolják.

A kormányfő elégedetlen az észak-erdélyi autópálya munkálataival. Úgy látja, ha nem történik valami változás, akkor a tervezett 2013-as átadási határidő akár négy-öt évvel is csúszhat. Tăriceanu azt is kifogásolja, hogy túlságosan egyoldalú az amerikai Bechtellel az autópálya-szakasz megépítésére megkötött szerződés. A kontraktus szerinte a román félre csupán kötelezettségeket ró, miközben még késedelmi bírságról sem rendelkezik arra az esetre, ha az építő nem tartja a határidőt. "Ha a Bechtel folytatni kívánja együttműködését a román kormánnyal, akkor a szerződést függelékkel kell kiegészíteni” – mondta a kormányfő, aki hamarosan az USA bukaresti nagykövetével is találkozik ez ügyben. (euractiv.hu, napi online)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS