2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkést támogatja az Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége

2007. február 22. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

„Teljes támogatásunkról biztosítjuk Tőkés Lászlót az európai parlamenti választáson való indulásban” – közli az Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége mai nyilatkozatában, amelyben „baloldali egyházellenes retorikával” és kommunista múlttal vádolják az RMDSZ „hangadóit”. A nyilatkozat szövegét változtatás nélkül tesszük közzé.


Az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének nyilatkozata az európai parlamenti választásra való jelöltállítás kérdésében


Az Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége mindig is szorgalmazta a lelkészek közéleti szerepvállalását. Meggyőződésünk, hogy Isten és ember szolgálatában álló lelki vezetőkként, a próféták hagyományát folytatva, a közélet lelkiismereteként kötelességük nemzeti közösségünk érdekében szót emelni.

Tőkés Lászlót éppen a közélet iránti prófétai elkötelezettség és a következetesség – amelyet mind a kommunista diktatúrában, mind pedig a rendszerváltás utáni időkben bizonyított – teszi a legalkalmasabbá arra, hogy az Európai Parlamentben egyházi és nemzeti közösségünk valós érdekeit képviselje.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az RMDSZ vezetősége durván elutasította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőinek, majd az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének és az Esperesek Kollégiumának azon szándékát, hogy közös listán indulhassanak az erdélyi magyarság képviselőjelöltjei. Döntésük nyomán az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete súlyos veszélybe került.

Álságosnak tartjuk, hogy az RMDSZ elnöke lejárató kampányfogásként Tőkés Lászlót a múlt képviselőjének nevezi. Éppen Tőkés László tiszta – és nem tisztára mosott! – múltja és jelene a biztosíték arra, hogy közösségeink nemzetközi képviseletét rábízhatjuk. Azt a jövőt pedig határozottan elutasítjuk, amelyben – akár fiatalok, akár idősek által – nemzeti közösségünk valós érdekeinek nemzetközi képviselete helyett a klientúra-építés, illetve egy szűk érdekcsoport hatalmi törekvése bontakozik ki.

A múlt átkos hangját mi sokkal inkább véljük felfedezni az RMDSZ csúcsvezetőinek egyházellenességében, a lelkészeket és egyházi elöljáróságokat durván kioktató hangnemében. E viszonyulás a nacionál-kommunista idők parancsuralmi retorikájára emlékeztetve a lelkészeket kitiltaná a közéletből, és csak annyi mozgásteret engedélyezne számukra, hogy az önhatalmukkal törődő politikusok által megalázott és kilátástalanságba sodort emberek lelkigondozását elvégezzék, majd utolsó útjukra kísérjék őket. Tőkés László és egyházaink több lelkésze akkor szenvedett meghurcoltatást, megaláztatást, avagy börtönt közösségünkért, amikor az RMDSZ mai egyházellenes hangadói a kommunista rendszer kegyeltjeiként mélyen hallgattak, vagy pártfeladatokat láttak el. Egyházaink lelkészei és hívei még legrosszabb álmaikban sem gondolták, hogy 17 évvel a Tőkés László által elindított népfelkelés után baloldali egyházellenes retorika köszön majd vissza az ún. érdekképviseletük vezetőitől.

Üdvözöljük az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének, az Esperesek Kollégiumának, valamint református lelkésztársainknak és világi egyházvezetőik felelősségteljes kiállását nemzeti közösségünk érdekében, ugyanakkor teljes támogatásunkról biztosítjuk Tőkés Lászlót az európai parlamenti választáson való indulásban.

Az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének Választmánya felhívással fordul az Erdélyi Unitárius Egyház lelkészeihez és híveihez, hogy – miként teszi ezt a többi magyar történelmi egyház lelkészeinek és híveinek többsége –, aláírásukkal támogassák Tőkés László jelölését, majd szavazzanak rá a választáson. Meggyőződésünk, hogy általa az erdélyi magyarságnak méltó képviselője lesz az Európai Parlamentben.


Az ULOSZ Választmánya nevében: Kovács István (elnök) és Csete Árpád (titkár)

2007. február 22.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS