2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Insomar: Băsescu népszerűsége látványosan esik, Tăriceanu tartja középszerű helyét

2007. február 23. 11:21, utolsó frissítés: 11:22

A cetlibotrányokat követően készített Insomar felmérés egyértelműen arra mutat rá, hogy Traian Băsescu államfő népszerűsége és hitelesége drasztikusan visszaesett a lakosság körében. Miközben 2006 novemberében még a választópolgárok 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bízik az az államelnökben, a paloták közötti háborúskodások nyomán ez az index 49 százalékra esett vissza. A tavalyi év végén ugyanakkor a lakosság 60 százaléka volt elégedett az államfő tevékenységével, mára ez csupán 51 százalékos.

Szintén az államfőben való csalódás eredményezte azt is a közvélemény-kutatást kielemzők szerint, hogy az államelnöki hivatalba vetett bizalom is 7 százalékkal esett vissza.

Theodor Stolojan volt államfői tanácsos, a Liberális Demokrata Párt (PLD) elnöke is kevésbé népszerű: a novemberi 42 százalékos népszerűségi indexe 38 százalékra csökkent.

Eközben Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőnek sikerült konzerválnia pozicícióját: soha nem volt a legnépszerűbb, de a középszerűnek számító 25 százaléka az elmúlt évek során állandósult. Növekvő tendenciát mutat viszont Gigi Becali új generáció párti elnök (34 százalék)és Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök (30 százalék) népszerűsége.

Mindennek ellenére mindkét tervezett referendumból Traian Băsescu győztesként kerülne ki: a PSD-nek az államfő menesztésére irányuló népszavazáson a lakosság 53 százaléka nemmel szavazna, és csak 23 százalék voksolna az államelnök ellen. Eközben az egyéni választókörzetes szavazási rendszer bevezetését a választópolgárok 44 százaléka támogatja, a részvétel ezen a referendumon pedig 51 százalékos lenne.

A politikai alakulatok közül változatlanul a D. A. Szövetség a nyerő a szavazatok 41 százalékával, igaz, ez a számadat is 5 százalékos visszaesést mutat. A liberális-demokrata pártszövetséget a Szociáldemokrata Párt követi 21 százalékkal, a harmadik pedig a Becali vezette PNG 11 százalékkal. Három százalékkal esett vissza a nagy-romániások népszerűsége (8 százalék), ám így is bejutnának még a parlamentbe. Rajtuk kívül azonban csupán az RMDSZ kerülne be a román parlamentbe a maga 6 százalékkal.

Ha a liberálisok és demokraták külön indulnának, akkor a demokraták a voksok 30 százalékát kapnák, miközben a liberálisoknak csupán 13 százalék jutna.
A felmérés február 15-20. között készült egy 1196 személyből álló mintán, a hibaküszöb 2,8 százalék.

Forrás: Gândul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS