2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tárca Borbély Lászlónak? Az RMDSZ-es politikus lehet a regionális fejlesztési miniszter

2007. február 23. 12:29, utolsó frissítés: 12:30

Borbély László területrendezési és középítkezési tárca nélküli miniszter lehet az integrációs minisztérium átalakulása után létrejövő regionális fejlesztési tárca vezetője – számol be mai lapszámában a Krónika. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Demokrata Párt az európai parlamenti (EP) képviselő-jelöltlista élére állítják majd Anca Boagiut, az integrációs minisztérium jelenlegi vezetőjét. Borbély esélyeit növeli, hogy Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök korábban bejelentette: hamarosan kormányátszervezést hajtanak végre.

Hírügynökségi források tudni vélik, hogy a demokraták készek lemondani a regionális fejlesztési tárca irányításáról, amely így Borbély kezébe kerülhet. A leendő tárca vezetőjének személye a jelek szerint azon múlik, hogy Boagiu a demokraták EP-jelöltlistájának élén áll-e. A Mediafax hírügynökség demokrata pártbeli forrásokra hivatkozva, csütörtökön arról számolt be, hogy a demokraták ugyan még nem állították össze az EP-jelöltlistát, ám biztosra vehető, hogy ezt Boagiu vezeti.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Borbély megismételte, hogy az integrációs minisztériumnak mielőbb át kell alakulnia regionális fejlesztési tárcává, hiszen a jelenlegi helyzet „nevetséges”. Emellett az RMDSZ-es politikus hangsúlyozta: a legtöbb európai országban a területrendezéssel és a regionális fejlesztéssel ugyanaz a minisztérium foglalkozik.

Mint Borbély mondta: az RMDSZ támogatja a kormány átalakítását azon az áron is, hogy megszűnnek bizonyos tisztségek. A cél azonban az, hogy a kabinet tevékenysége hatékonyabbá váljék – tette hozzá Borbély.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a Krónikának nyilatkozva elmondta: a koalíciós egyeztetéseken egyelőre nem került szóba a kormányátalakítás. A NewsIn hírügynökség azonban tudni véli, hogy az RMDSZ szeretné megszerezni a tárcát.
Az integrációs minisztérium az ország európai uniós csatlakozása után gyakorlatilag feladatkör nélkül maradt, és jelenleg is átszervezés alatt van: a kabinet úgynevezett Regionális Fejlesztési Minisztériumot szeretne létrehozni a tárcából. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS