2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyílt Bukarestben a Duna és a fekete-tengeri térség védelméről szóló regionális találkozó

2007. február 23. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Traian Băsescu államfő nyitotta meg pénteken Bukarestben azt a miniszteri szintű találkozót, amelyen az érintett térség országainak képviselői a Duna és a Fekete-tenger védelmét célzó környezetvédelmi programokat értékelik. A Duna-Fekete-tenger: tartós integrált vízgazdálkodásért címet viselő ülésen a résztvevők azt vizsgálják, miként lehetne hatékonyabban összehangolni a regionális együttműködést a dunai és a fekete-tengeri országok, az Európai Bizottság és a nemzetközi pénzintézetek között a vizek és a környezet minőségének javítása érdekében, mind a Duna vízgyűjtő medencéjében, mind pedig a Fekete-tenger térségében, különös tekintettel Románia európai uniós csatlakozása után.

A találkozó a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) égisze alatt zajlik. Az ICPDR koordinálja az ésszerű vízhasználatra, a vizek védelmére, árvízvédelemre szolgáló Duna-medence szintű intézkedéseket, és biztosítja, hogy mindezek érvényesüljenek a részes felek nemzeti jogalkotásában és szakmapolitikájának kialakításában.

Az ICPDR 13 Duna menti országnak a Duna védelmére létrehozott nemzetközi szervezete, amelynek munkájában az Európai Unió is részt vesz. Románia az idén vette át az ICPDR soros elnökségét az elmúlt évben elnöklő Moldovától. Magyarország 2005-ben felelt a bizottság munkájáért elnökként.

A román kormány jelezte: prioritásai között szerepel, hogy az érintett államok közösen térképezzék fel a Duna folyásának teljes szakaszán az árvizek által veszélyeztetett körzeteket, felmérjék a folyam vízminőségét a vízszennyezés elleni hatékony küzdelem érdekében. Bukarest szeretné elmélyíteni az együttműködést az ICPDR és a privát szektor között, ennek érdekében októberben a román főváros otthont adna a bizottság és számos nemzetközi nagyvállalat képviselőinek részvételével rendezendő találkozónak.

A román soros elnökség arra is törekszik, hogy teljesebb mértékben vonja be e közös munkába az ICPDR-nek azokat a tagországait, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak, így Bosznia-Hercegovinát, Moldovát, Ukrajnát és Moldovát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS