2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az unitárius lelkészek nyilatkozata nem az egyház, hanem a papok álláspontja

2007. február 23. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Az Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége tömöríti az egyház összes lelkészét, így annak véleménye reprezentatívnak tekinthető – szögezte le lapunknak Kovács István ULOSZ-elnök. A szervezet Választmánya, amely tegnap kiadott nyilatkozatával Tőkés Lászlót támogatja, Kovács szerint szintén reprezentatív, ugyanis minden esperesség képviselője részt vesz benne.

A szervezet elnöke elmondta: az ULOSZ állásfoglalása nem az egyház nyilatkozata, hanem a lelkészek véleményét közli. A nyilatkozat megjelentetése előtt a szervezet nem egyeztetett Szabó Árpád püspökkel, de a szöveget megjelentetése után eljuttatták neki. A püspök kezdetben túlzottan éles hangvételűnek vélte a nyilatkozat szövegét, de ő sem ért egyet azzal a hangvétellel, amellyel az RMDSZ megpróbálja távol tartani az egyházakat a közéleti szerepvállalástól – számolt be Kovács István.

A nyilatkozat tartalmát megkeresésünkre sem Szabó Árpád unitárius püspök, sem Gyerő Dávid előadó tanácsos nem kívánta kommentálni, mindketten az ULOSZ elnökéhez irányítottak.

A püspök tegnap délután a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának azt nyilatkozta, hogy RMDSZ-tagként ő nem tehet mást, mint hogy az RMDSZ-t támogatja, a jelöltjeiket támogató listát alá is írta. Ugynakkor kihangúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül egyetért az RMDSZ politikájával. Szabó Árpád úgy vélekedett a rádiónak, hogy a lelkészek szabad véleménynyilvánítási jogába belefér, hogy politikai kérdésekben állást foglaljanak.

Az ULOSZ álláspontjával a tagok közül nem mindenki ért egyet: Sándor Szilárd unitárius pap blogjában több pontban fogalmazza meg fenntartásait. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS