2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Független szakértők több garanciát várnak a verespataki bányaterv környezeti rehabilitációjához

2007. február 23. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

A környezeti rehabilitáció kellő pénzügyi garanciáját hiányolja a verespataki aranybánya-beruházási tervet illetően az a független szakértői bizottság, amelyet a román és a magyar kormány kért fel a hatástanulmány elemzésére - nyilatkozta pénteken az MTI-nek Horváth Balázs, a magyarországi Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium főosztályvezetője.

Horváth azt követően nyilatkozott, hogy részt vett a román-magyar környezetvédelmi vegyes bizottság nagyváradi ülésén. A felek közösen értékelték az általuk felkért - két román, két magyar és két nemzetközi szakértő alkotta - független bizottság jelentését, amely a verespataki aranybánya-beruházást tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) által készített hatástanulmány fontosabb fejezeteit értékeli.

A dokumentumban hangsúlyt kap - fogalmazott a főosztályvezető -, hogy a szakértők hiányolják a környezet rehabilitációjára vonatkozó pénzügyi garanciáról szóló konkrétumokat. Hozzátette: a tanulmány sok helyen általános, nem kellő részletességgel kidolgozott megállapításokat tartalmaz. Ezért a szakértők álláspontja szerint további felméréseket kell végezni a hatástanulmány kiegészítése érdekében.

A vegyes bizottság úgy döntött, hogy március 1-jén nyilvánosságra hozza a jelentést a román és a magyar fél olyan közös állásfoglalásával együtt, amelyben leszögezik: a szakértői csoport jelentése nem vizsgálja a teljes hatástanulmányt, csak annak egyes részeit. Az engedélyezési eljárás során ezért a román hatóság rendelkezésére álló dokumentumok közül ez csak az egyik, ami nem feltétlenül tükrözi a román vagy a magyar környezetvédelmi minisztérium véleményét - fogalmazott Horváth Balázs.

Hangsúlyozta: a szakértői munkacsoport pozitív és negatív kicsengésű megállapításokat egyaránt tett, olyan szempontokat igyekezett megfogalmazni, amelyek segíthetik a hatásvizsgálati dokumentáció kiegészítését. Rámutatott: ez a dokumentum senki számára nem bír kötelező jelleggel. Az MTI kérdésére a főosztályvezető kijelentette: Magyarország elfogadhatónak találja a jelentést, de az nem mindenben tükrözi a magyar fél álláspontját.

Korodi Attila, a román környezetvédelmi minisztérium államtitkára - aki szintén részt vett a megbeszélésen - elmondta: a román fél a jelentést munkaanyagnak tekinti. Hangsúlyozta: ez a dokumentum is hiányosságokra, problémákra hívja fel a figyelmet a hatástanulmányt illetően. Jelen pillanatban vannak még olyan kérdések - folytatta Korodi -, amelyekre még nincsenek egyértelmű válaszok, és ezért további vizsgálat szükséges.

Az államtitkár nem kívánt konkrétumokról nyilatkozni, hiszen ezek a vegyes bizottság ülésén sem kerültek szóba. Kifejtette: a hatástanulmány annyira összetett, hogy a román-magyar testület mindössze kétnapos megbeszélésén nem lehetett részletekről is tárgyalni. Úgy vélte, ez a jelentés is hozzájárul majd ahhoz, hogy a végső szakmai álláspont kialakítása sokkal átfogóbb és megalapozottabb legyen. Hangsúlyozta: a jelentés tartalmát nem lehet a hatástanulmány teljes egészére vonatkozó véleménynek tekinteni. Megjegyzései nem tekinthetők kizárólag helyes megállapításoknak, viszont ilyen jó szakmai referenciákkal rendelkező dokumentum fontos kiindulópont a szakmai elemzésben - mondta Korodi. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS