2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magáncégek adják a gazdaság nyereségének 92 százalékát

2007. február 23. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

A többségükben magántulajdonban lévő cégek adják a román gazdaság nyereségének 92 százalékát, noha a tőkének mindössze a 75 százaléka fölött rendelkeznek – számol be a Ziarul Financiar az országos prognózis testület (CNP) tanulmányát idézve. A nemzetgazdaság összességét tekintve a privát szektor a GDP 70-72 százalékát biztosítja, s ez az arány - folyamatos növekedést követően - 2010-ben el fogja érni a bruttó nemzeti össztermék háromnegyedét.

Ion Ghizdeanu, a CNP elnöke szerint a jelenség hátterében az egyre sokasodó külföldi befektetések állnak, ugyanakkor jelentős szerepe van az államnak is, amely rendületlenül folytatja a magánosítási eljárásokat. Tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházások viszonylag kisebb tőkebefektetéssel jelentősebb termelésnövekedést indukálnak, míg a barnamezős befektetések tőkeigénye nagyobb, s a termelés fokozódása alacsonyabb intenzitású. Ez utóbbi csoportba tartozik a privatizáció is.

A magyar vagy a szlovák gazdasághoz képest a magánszektor Romániában sokkal később érte el a lélektaninak számító 70 százalékos részesedést, elsősorban a magánosítás késői elkezdése miatt. Ugyancsak a privatizáció késése okozza, hogy a munka termelékenysége Romániában a 27 tagú uniós lista utolsó előtti helyére elég, s csak Bulgáriát előzi meg.

Ha egy átlag európai polgár egy óra munkával 100 egységnyit tesz hozzá hazája GDP-jéhez, akkor egy román mindössze 39-et. Ez a közgazdasági mérőszám a bolgároknál 33, a lengyeleknél 62, a cseheknél 68, míg a magyaroknál 69 - olvasható a CNP tanulmányában. (ziarul financiar, menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS