2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mágneses felfüggesztésű metró Bukarestben? Európában még nincs ilyen

2007. február 26. 12:57, utolsó frissítés: 12:57

Bukarest középtávú fejlesztési tervei között szerepel a városközpontot a két bukaresti nemzetközi repülőtérrel, a Henri Coandával és a Băneasával összekötő metróvonal megépítése. A Tokióban hivatalos látogatáson részt vevő Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök meglepő ajánlatot kapott a földalatti vasútra.

Az évi húszmilliárd dollár körüli bevétellel rendelkező Itochu konszern vezetői azt javasolták Tăriceanunak, valamint Radu Berceanu szállításügyi miniszternek és Sebastian Vlădescu pénzügyi tárcavezetőek, hogy fontolják meg az általuk gyártott, mágneses felfüggesztésű vonatszerelvények vásárlását az új bukaresti metróvonalhoz.

Európában ez a megoldás példa és előzmény nélküli; csupán egyetlen kísérleti jellegű szakaszon (Németországban) tesztelik az ugyancsak japán gyártmányú, mágneses felfüggesztésű szerelvényeket, számol be a Cotidianul című lap.

"Technológiailag minden bizonnyal ez a legkorszerűbb konstrukció, de a döntést kizárólag versenytárgyaláson, az ajánlatok részletes tanulmányozását követően tudjuk meghozni" - nyilatkozta diplomatikusan a román kormányfő.

A bukaresti metróvállalat, a Metrorex vezérigazgatója, Liviu Soavă naponta százezer utasra számít az új, még csak a tervezőasztalokon létező, 21 állomásból álló metrószakaszon. Ezt teljes hosszában 2014-ben fogják átadni, s összköltségeit körülbelül egymilliárd euróra becsülik. Ennek egy részét a Japán Nemzetközi Együttműködési Bank által nyújtott hitelből fedezik. (cotidianul, menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS