2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rövid távra a romániai magyarok harmada vállalna vendégmunkát

2007. február 27. 11:34, utolsó frissítés: 11:35

Minden tizedik román állampolgár tervezte, hogy külföldre utazik, többségük munkavállalás céljából – derül ki friss, a hazai migrációs potenciált leíró adatsorokból, melyeket a magyaországi Tárki közvéleménykutató hozott nyilvánosságra. A potenciális munkavállalók zöme fiatal szakmunkás férfi, legfontosabb célországuk Olaszország és Németország.

Egy 2006. novemberében végzett kutatás adatai szerint az Erdélyben élők közel harmada foglalkozik a rövidtávú, negyede a hosszú távú munkavállalás, hetede az ingázás vagy a kivándorlás gondolatával. Közülük a romániai magyarokra a (különösen a hosszú távú) munkavállalás terve nem annyira jellemző.

Romániában a 2001 és 2004 közötti, a migrációs hajlamot felmérő országos adatok azt mutatják, hogy a migrációs potenciál minden formája csökken. A legfrissebb (2006 augusztus) országos migrációspotenciál adatsorok szerint a romániai megkérdezettek 12%-a (a 18-55 évesek 16%-a) tervezte, hogy külföldre utazik. Ebből 66%-uk munkavállalási céllal, 21%-uk turistaként, 8% rokonlátogatás céljából menne külföldre.

Egy, Románia és Bulgária csatlakozásának várható migrációs hatásait vizsgáló angol tanulmány szerint kivándorlást a lakosság legfeljebb 3-4%-a tervez, az egy éven belüli munkavállalás lehetőségét többen fontolgatják (18%).

Az erdélyi magyarok migrációs potenciálját vizsgáló korábbi kutatások alapján megállapítható, hogy kivándorlási hajlamuk valamivel magasabb, mint az országos átlag, ezzel együtt a migrációs potenciál mértéke az erdélyi magyaroknál és az országos mintában egyaránt csökken. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS