2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Most tárgyalja a parlament Băsescu felfüggesztését

2007. február 28. 11:16, utolsó frissítés: 11:20

Megkezdődött a szenátus és a képviselőház összevont ülése Bukarestben: ma kell dönteni arról, valóban alkotmányt sértett-e Băsescu elnök, ahogy a PSD alkotmánybírósági beadványában állítja. Eközben Băsescu bejelentette: ma ő vezeti a szokásos szerdai kormányülést. Az alkotmány szerint az államfő akkor vehet részt a kormányülésen, ha azon "országos jelentőségű problémákat vitatnak meg a külpolitikával, a honvédelemmel, a közrend biztosításával kapcsolatban".

Az ellenzéki párt a konkrét szöveget nem sokkal 11 óra után kezdte bemutatni hivatalosan a T. Háznak. A szöveget Titus Corlăţean, a párt főtitkára olvassa fel. Egy demokratapárti képviselő korábban azt fejtegette, hogy mivel az elnököt közvetlenül választják, legitimitása legalább olyan súlyú, mint a parlamenté, tehát nem indokolt a felfüggesztési szándék.

Amennyiben a törvényhozás megszavazza a PSD dokumentumát, az elnököt 30 napig a szenátus elnöke helyettesíti, és ezalatt


népszavazást kell kiírni a végső döntés érdekében.


A parlamentnek előbb azt kell megszavaznia, hogy a PSD vádiratát egyenesen az alkotmánybíróság elé utalja, vagy előbb különbizottságot állít fel az államfő tevékenységének kivizsgálására. A dokumentumot a PSD és a PRM 182 szenátora és képviselője írta alá.

Az iratot február 13-án nyújtotta be az ellenzék. Az elnököt 27 rendbeli alkotmánysértéssel vádolják. Például: "a választói szándék eltérítése", vagyis hogy nem a PSD kapott 2004 novemberében megbízást a kormányzásra; a parlament munkájának akadályozása a két házelnök felfüggesztésének kezdeményezésével; a kormány munkájának blokkolása azzal, hogy lemondásra szólította fel Tăriceanu miniszterelnököt; továbbá ismételt próbálkozás előrehozott választások kikényszerítésére.

Szintén a vádpontok között szerepel, hogy Băsescu befolyását felhasználva megpróbált olcsó áramot kilobbizni a slatinai Alro alumíniumkohónak, és az is, hogy a titkosszolgálatokat "a politikai osztály megfigyelésére használta fel". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS