2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kelet-európai hitelfelvételi boom miatt vastagszik az Erste

2007. február 28. 14:49, utolsó frissítés: 14:57

Az Erste Bank a vártnál jobban, 35 százalékkal növelte negyedik negyedévi adózott eredményét kelet-európai érdekeltségeinek teljesítménye miatt – jelentette be szerdán a pénzintézet. Az adózott eredmény 277,0 millió eurót tett ki a negyedik negyedben, szemben a szakértői várakozásokban szereplő 228 millió eurós átlagértékkel.

Andreas Treichl vezérigazgató az Erste expanziós stratégiája sikereként értékelte a piacvezető BCR megszerzését Romániában, illetve az ukrán piacon való megjelenést. A kelet-európai vásárlók nagy összegű hiteleket vesznek fel, így a bank a nyugat-európainál nagyobb profitrátával dolgozik.

A legújabb szerzemény, a BRC 38 százalékkal javította eredményét az átalakítási költségeket figyelmen kívül hagyva. A legfontosabb kelet-európai leányvállalatok közül a Ceska Sporitelna 20, a Slovenska Sporitelna 12 százalékkal, az Erste Bank Magyarország 30 százalékkal növelte működési eredményét.

Az év egészében az Erste 30 százalék feletti adózott eredményt ért el, meghaladva az egész évre tervezett " legalább 20 százalékos" eredmény előrejelzését. Ebben elsősorban a romániai és a magyarországi teljesítmény játszott közre – értékelték. Az adózott eredmény a második negyedévben 19, a harmadik negyedévben 16 százalékos növekedést ért el. A bank kamatbevételei, amelyek a legnagyobb bevételi forrást jelentették, a negyedik negyedben 927,9 millió euróra növekedtek, szemben az előrejelzésekben szereplő 869 millió euróval. (reuters/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS