2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: halmozza a külkereskedelmi bakikat a kormány

2007. február 28. 17:47, utolsó frissítés: 18:02

A felfüggesztését tárgyaló parlamenti üléssel párhuzamosan a szokásos szerdai kormányülésen vett részt Băsescu államfő. Délutáni sajtónyilatkozatában szinte csak a kabinettel megtárgyalt problémákról számolt be.

Az elnök kifejtette: elégedetlen azzal, ahogyan a kormány és a külügyminisztérium fejleszti az általa kialakított külkapcsolatokat. Az elnök szerint többek között azért deficites 2,5 milliárd euróval a kínai-román kereskedelmi mérleg, mert a kormány az ő pekingi látogatása után nem fogadta kellő figyelembe a Romániába viszontlátogató kínai kereskedelmi küldöttségeket.

Băsescu közölte: jobban kell figyelni az energiahordozók kereskedelmére és importjára. Azerbajdzsán kőolaj-kitermelési kapacitása jelentősen megnő az elkövetkező öt évben; Katar cseppfolyósított földgázt szállítana Konstancára. Az elnök szerint a kormány nem lobbizik kellő eréllyel az azeri kapcsolatért, vagyishogy a közép-keleti országból Konstancán és a szerbiai Pancsevón keresztül szállítsák Olaszországba az energiahordozót.

Az elnök azt is felrótta a kormánynak, hogy egyiptomi útján arra panaszkodtak: hiába vásárolt korábban Kairó 50 ezer traktort Romániából, ha most nincs hozzá alkatrész.

Az elnök azt is kifogásolta, hogy noha 800 ezer moldovai állampolgár folyamodott román állampolgárságért, még egy kérelmet sem bíráltak el a hatóságok. Az elnök szerint módosítani kell a vonatkozó törvénykezést, hogy minden moldovai lakos kedvezményesen lehessen kettős állampolgár.

Belpolitikai téren az elnök arra figyelmeztetett, hogy a vagyonellenőrzési ügynökség (ANI) felállítására tett ígéret elősegítette az EU-csatlakozás bekövetkeztét, tehát teljesíteni is kell. Az államfő elmondása szerint ismét arra figyelmeztette a kormányt, korrekten kell lebonyolítani a közbeszerzési eljárásokat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS