2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

20%-kal nőtt a román-magyar határforgalom a csatlakozás után

2007. február 28. 18:40, utolsó frissítés: 18:40

A vártnál nagyobb mértékben, csaknem 20%-kal nőtt a forgalom a magyar-román határátkelőhelyeken az elmúlt két hónapban, Románia európai uniós csatlakozása óta – mondta a Magyar Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának vezetője szerdán, Szegeden. Márkus András a magyar-román regionális vámparancsnoki megbeszélést követő sajtótájékoztatón közölte: korábban 10-15%-os forgalomnövekedést prognosztizáltak.

Ez nem feltétlenül csak az uniós csatlakozás miatt történt, hanem azért is, mert több bolgár fuvarozó már nem a szerb-magyar határon kel át, hiszen a magyar-román szakaszon nem kell kilépniük az Európai Unióból majd vissza, azaz egyszerűbb számos vámeljárás nélkül haladniuk. A török forgalom egy része is a bolgár-román útvonalon közlekedik.

Az elmúlt két hónapban 183 esetben kértek az utasok vámkezelést Nagylakon és Gyulán; ez kérelemre történik, nem ellenőrzés és nem befolyásolja a határ áteresztőképességét, ugyanis a járművek félreállnak – ismertette Márkus András. Kitért rá, hogy a vámosoknak a nemzetközi egyezményeket és a magyar előírásokat is ellenőrizniük kell. Ilyen a gépkocsivezetők pihenőidejének szabályozása, az ADR, azaz veszélyes szállítmányokra vonatkozó megállapodás – naponta 50-60 ilyen szállítmány halad át –, valamint az állategészségügyi, állatszállítási előírások. Ezeket a VPOP munkatársai a terminálokban és közutakon is vizsgálják.

Január eleje óta 220 esetben szegték meg ezeket a szabályokat. A járművezetőknek közigazgatási bírságot kellett fizetniük, amelynek minimuma jelenleg 50 ezer forint; eddig összesen 12 millió forint bírságot szabtak ki - tájékoztatott Márkus András.

Matiut Aurel, az aradi vámparancsnok úgy fogalmazott: az elmúlt két hónap nem volt zökkenőmentes, de elindult egy egyszerűsítési folyamat a zavartalan átkelés érdekében. Az elmúlt időszakban a jövedéki adóval ellátott termékeket utólag ellenőrzik, amelyek során az esetleges csalásokat és visszaéléseket tárják fel. A legtöbb esetben az ellenőrzés a cégek telephelyén történik, ekkor öt évre visszamenőleg vizsgálják a kereskedelmi tevékenységet. A jövedéki termékek ellenőrzésére belső csoportokat is létrehoztak – tudatta Matiut Aurel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS