2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egyéni választókerületes népszavazásról vitázik a parlament

2007. március 01. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Ma vitatja meg a parlament Basescu elnök felkérését, mely szerint népszavazást szükséges kiírni a választási rendszer megváltoztatása érdekében. Az elnök érvei szerint a listás jelölést felváltó egyéni választókerületes rendszerrel "meg lehetne reformálni a politikai osztályt". A negyedórás késéssel kezdődött ülésen minden frakciónak 15 perce van álláspontja kifejtésére, majd a plénum szavaz a referendum kiírásáról. Pozitív döntéshez 235 támogató voks szükséges.

A népszavazást egyértelműen csak a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Pártból kivált PLD támogatja. A PSD, a PNL és a PC azzal érvel, hogy már benyújtották saját törvényjavaslatukat választási rendszer reformja témában, ezért a referendum fölösleges. A Nagy-Románia Párt a mai vita előtt egyenesen azt javasolta, a parlament ne vegyen tudomást az elnök folyamodványáról – a parlament ezt 128 ellenszavazattal és 135 tartózkodással elutasította.

Az egyéni választókerületes szavazási rendszert eddig egyértelműen az RMDSZ és a Nagy-Románia Párt utasította el. Markó Béla keddi sajtóértekezletén megismételte korábbi álláspontját, miszerint a szövetség sem az államfő felfüggesztését célzó intézkedéseket, sem a választási rendszeres népszavazást nem tekinti elsőrendűen fontos kérdésnek. Szerinte Romániában most az európai parlamenti választási kampányra, illetve a választások megszervezésére kellene összpontosítani.

Az alkotmány előírásai szerint az elnöki jogkörök közé tartozik országos fontosságú ügyekben népszavazást kiírni, a parlamenttel való konzultáció után. A parlamenti döntés viszont csak véleménynyilvánító jellegű: az államfő akkor is kiírathatja a referendumot, ha ezzel a törvényhozás nem ért egyet. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS