2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tömeges munkavállalási célú bevándorlásra várhatunk

2007. március 01. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Az európai trendeknek megfelelően Romániában is növekedik az átlagéletkor. Ennek megfelelően előbb-utóbb Románia is szembesülni fog a tömeges, munkavállalási célú bevándorlás jelenségével – nyilatkozta az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) elnöke a Rompres hírügynökségnek.

Ion Ghizdeanu elmondta: az elkövetkezendő hat-hét évben mintegy 200-300 ezer külföldi fog megjelenni a román munkaerőpiacon, ahol jelenleg a munkavállalók öt százaléka, vagyis mintegy félmillió ember idősebb 64 évesnél.

A CNP előrejelzései szerint az egyre hangsúlyosabban jelentkező munkaerőhiányt két forrásból lehet pótolni. Az egyiket a nyugdíjasok jelentik, a másikat pedig a bevándorlás, főleg az európai unión kívüli országokból. Ez utóbbi kategória növekvő tendenciát mutat – jelezte Ghizdeanu.

A Román Statisztikai Intézet (INS) adatai azt mutatják, hogy jelenleg a romániai munkahelyek 1,73 százaléka betöltetlen. 2006 végén 7400 külföldi rendelkezett hivatalos munkavállalási engedéllyel, közülük 1850-en származtak az Európai Unió valamelyik tagállamából.
A legtöbb vendégmunkás Törökországból, Kínából, a Moldovai Köztársaságból és Franciaországból érkezett. 29%-uk a kereskedelemben, 28%-uk az iparban, míg 20%-uk a szolgáltatások területén dolgozik. A tavalyi tízezerhez képest az idén 12 ezer külföldi juthat hivatalosan munkavállalási engedélyhez Romániában. (rompres, mfor.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS