2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feloszlatták a moldovaiak politikai vitát kiváltó szervezetét

2007. március 01. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

Alig jegyezték be Romániában a Moldovaiak Közössége nevű egyesületet, már fel is oszlatták azt, miután heves politikai vitát váltott ki Kisinyov és Bukarest között. A Moldovai Köztársaság elnöke még etnikai alapú diszkriminációval is megvádolta Romániát.

A moldovai gyökerű román állampolgárok jogvédelmét és a moldovai kulturális örökség ápolását jelölte meg fő célkitűzéseként az a romániai civil szervezet, amelyet egy diák, egy liberális önkormányzati képviselő és egy újságíró vállalkozó jegyeztetett be Iasiban, Moldva egykori fővárosában.

Moldva a középkorban egységes fejedelemséget alkotott a mai román határ keleti oldalán lévő területtel, a Moldovai Köztársasággal. A török hódoltság után ez utóbbi terület a XIX. századtól az Orosz Birodalom része volt, 1918-ban pedig Romániához csatlakozott, majd szovjet, aztán megint román, majd újból szovjet fennhatóság alatt volt, míg 1991-ben kikiáltotta függetlenségét. Azóta lehetőségeihez mérten mindkét volt gazdájától egyenlő távolságot próbál tartani. Európai integrációt hirdet, de gazdaságilag mégiscsak az orosz nyersanyagtól és piactól függ.

Mintegy négymillió lakosának egyharmada szláv, főleg orosz anyanyelvű, kétharmada pedig románul beszél, de ezt a nyelvet ott hivatalosan moldovánnak hívják.

A határ két oldalán élő moldvaiak kulturális egységét is hangsúlyozta az állítólag 1200 taggal rendelkező, frissen bejegyzett romániai egyesület, amikor a múlt héten három vezetője Kisinyovban járt, és ott magas szinten fogadták őket. Nyilatkoztak is a szomszéd ország televíziójának, és elpanaszolták, hogy Bukarestben lenézik őket, például, ha a fasírtot moldvai megnevezéssel kérik az étteremben, és csúcspolitikusuk is csak egy volt, Mihai-Rãzvan Ungureanu diplomáciai vezető, aki távozott a külügyminisztérium éléről.

A szomszéd ország államfője, Vladimir Voronin ezután közölte, hogy Románia intoleráns a kisebbségeivel szemben, nem ismeri el a moldován közösséget, holott szerinte legalább tízmillió ilyen etnikumú polgárról van szó. Megvizsgálja, miként adhat nekik moldovai állampolgárságot. Tulajdonképpen így válaszolt arra, hogy saját országából augusztus óta mintegy 800 ezren kértek állampolgárságot az európai uniós Romániától.

Basescu államfőt szerdán este idézte a bukaresti média, hogy úgy lenne tisztességes, ha Románia felgyorsítaná az állampolgársági kérelmek elbírálását. A moldovai elnök kijelentéseire közvetlenül egyelőre csak az orosz beavatkozást sejtető bukaresti sajtó és a parlament külügyi bizottsága reagált: meseszövésen alapuló történelmi politikai revizionizmussal vádolta meg, és emlékeztette, hogy Románia szuverén állam, amely „a kisebbségi jogvédelem terén Európában modellnek számít”, és különben is, a moldvaiak románok, egy történelmi régió lakosai.

Mindenesetre a jászvásári ügyészség bejelentette, hogy a Moldvaiak Közössége egyesület programja sérti a román alkotmányt, az egyesület egyik vezetője pedig közölte: feloszlatják a szervezetet, mert sokan rosszul értelmezik célkitűzéseiket, és nem akarnak politikai botrányt okozni. (kossuth rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS