2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovákiában ülésezik május 19-én a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma

2007. március 02. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Május 19-én, Szlovákiában tartják a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának (HTMSZF) soros ülését – jelentette be Markó Béla azt követően, hogy csütörtökön, az RMDSZ-kongresszus előestéjén, Aradon megbeszélést folytatott a határon túli szervezetek több vezetőjével.

A találkozón jelen volt többek között Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetője, valamint Hámos László, a HHRF, Komlóssy József, az Európai Nemzeti Kisebbségeket Támogató Társaság, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetsége, Benedek László, a Latin-Amerikai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, valamint Radda István, a Nyugat-Európai Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke is.

Az RMDSZ elnöke kihangsúlyozta, a találkozó nem volt hivatalos jellegű, ám az RMDSZ aradi kongresszusára érkező határon túli magyar vezetők számára ez jó alkalom volt arra, hogy átbeszéljék a magyar közösségek közös dolgait.

Közölte, a kötetlen beszélgetésen beszámoltak a Szülőföld Alapról szóló, a napokban lezajlott konzultáció eredményeiről, de döntés született arról is, hogy állandó konzultációt és tapasztalatcserét alakítanak ki a szervezetek között. Álláspontja szerint ez azért is igen fontos, mivel egyes magyar közösségek az Európai Unión belül, mások pedig azon kívül helyezkednek el, ez pedig lehetővé teszi azt, hogy a gazdaságban, de az önkormányzatok között is úgynevezett „iker-programokat” alakítsanak ki. Az már biztos, hogy a szervezeteink között kialakítunk egy ilyenfajta együttműködést, ez azonban alkalmazható lenne vállalkozók és önkormányzatok között is – mutatott rá.

Bugár Béla, az MKP elnöke maga is fontosnak nevezte azt a kezdeményezést, hogy egy bizonyos időre, tapasztalatátadás végett, az uniós programok lebonyolításában jártas szakembereket küldjenek más magyar szervezetekhez, de hasznosnak tartaná azt is, hogy a már uniós tapasztalattal rendelkező szervezetek fogadjanak fiatal magyar szakembereket. Az együttműködés konkrét formáit a május 19-ei hivatalos találkozón rögzítik – hangzott el a megbeszélésen. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS