2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó-beszámoló: a pluralizmusra szükség van!

2007. március 02. 15:42, utolsó frissítés: 15:45

Két alapvető célt tűzött ki maga elé az RMDSZ: az integrációt és az autonómiát – mondta Markó Béla a szövetségi elnöki beszámolóban. Az EU-integráció sikerült, annak ellenére, hogy sokan kételkedtek benne – ma az autonómiáról, annak különféle formáinak megvalósításáról szóló tervekben ugyanúgy kételkednek.

Az elnök az előrehaladás egyik legfontosabb eszközének a parlamenti képviseletet, illetve az önkormányzatiságot nevezte, ugyanakkor elhangzott: az RMDSZ sokszínűségén, a pluralizmuson van mit javítani.

Újra kell gondolni a területi szervezeteket, anélkül, hogy a regionális specifikumok el lennének törölve, hiszen egyes megyékben az RMDSZ mindenes szövetségként, máshol politikai szervezetként működik. Markó legfontosabb eszköznek az önkormányzatiságot nevezte, hiszen ez segít az autonómia kivívásához.

A törvényhozásban, illetve a kormány munkájában részt vevő RMDSZ-politikusok számbavétele után az elnök kifejtette, a szövetség sikerét nem a tisztségviselők számából kell megítélni, hanem abból, hogy változott-e az erdélyi magyarság helyzete.

Miután felsorolta a törvényhozás illetve közigazgatás terén a 2004 óta elért eredményeket, Markó kitért az államosított javak visszaadásának meglehetősen lassú folyamatára, a bővülő anyanyelv-használatra, az épülő észak-erdélyi autópályára illetve más infrastrukturális fejlesztésekre, amit RMDSZ-es miniszterek értek el.

A kisebbségi törvény viszont elakadt, és az elnök figyelmeztetett: feszültség lehet abból, ha nem lesz kulturális autonómia. „Hatalomra segítettünk egy koalíciót, amely nem nyerte meg a választásokat. Támogattuk Băsescut, aki most úgy tesz, mintha sosem hallott volna kérésünkrül” – mondta kiemelve, hogy Románia EU-csatlakozásához az erdélyi magyarság legalább annyira hozzájárult, mint Monica Macovei igazságügy-miniszter kétes refomjai.

„Ha nem kell a magyar segítség, akkor hadd említsük meg: él másfél millió magyar Romániában, aki nem érzi magát egyenlőnek a többséggel, és elégedetlen. Szóba kell állni velük, és erre jó a politikai képviselet” – mondta.

Ha mérsékelt úton nem sikerül elérni a kitűzött célokat, azonnal felerősödik a radikális út. Erre példa a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzet. „nem vagyunk annyira gyengék, hogy ökölrázásba kezdjünk. Az erős, aki tárgyal, és Bukarestben tárgyalni nehezebb, mint itthon rázni az öklünket” – hangzott el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS