2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tempfli püspök állást foglalt az RMDSZ mellett. Szerinte Tőkésnek túl kellene tennie magát egyéni ambícióin!

2007. március 02. 15:44, utolsó frissítés: 15:46

Az egyéni felszólalások sora Tempfli József beszédével indult. A nagyváradi katolikus püspök beszéde két részből állt, az elsőben egyérteműsítette és nyomatékosította az RMDSZ iránti elkötelezettségét, a második részben óvatos fogalmazással mégis határozottan bírálta Tőkés püspököt, akinek a tetteit Tempfli szerint egyéni ambíciói határozzák meg. Részletek Tempfli püspök beszédéből:

Ezt az ünnepi délutánt használom fel arra, hogy megköszönjem az RMDSZ-nek azt a sok segítséget, amit kaptunk tőle. Nagyon sokat köszönhetünk az RMDSZ-nek, nem akarok listát mondani. Én magam elkötelezett tagja vagyok az RMDSZ-nek, mert semmit nem értünk volna az RMDSZ nélkül. És egyúttal szeretném aláhúzni, ez nem azt jelenti, hogy ellene vagyok az autonómia törekvéseknek.

Ha 3 millióan lennénk, megengedhetnénk magunknak, hogy egyesek egyéni ambíciói is helyt kapjanak. De kevesebben vagyunk és az erdélyi magyarság sorsa függ attól, hogy össze tudunk-e fogni. Nevet nem is akartam mondani. Mi Tőkés püspök úrral 16 éven át a legsorosabb együttmúköésben cselekedtünk. A legnagyobb tusztelettel, elismeréssel fordultunk felé és azt vallom, hogy méltán illeti meg az a piedesztál, ahova az események során állította magát. Sajnos ez a piedesztál lejjebb szállt.

Anélkül hogy szavait, tetteit kommentálnám úgy látom, hogy szükség van arra, hogy ezt a piedesztált ismét a magasba emeljük. Ha felül tudna emelkedni az egyéni ambícióin és átlátná, hogy az összmagyarság érdekében fel kell áldoznia egyéni ambícióit, ez legalább olyan történelmi tett lenne, mint a korábbiak, amikat elkövetett. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS