2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sajtótájékoztatót rögtönzött Németh Zsolt, és az egység szükségességéről értekezett

2007. március 02. 16:09, utolsó frissítés: 16:21

Sajtótájékoztatót rögtönzött a karzaton Németh Zsolt fideszes politikus, hogy ha már a kongresszusi küldöttekkel nem is, legalább a sajtó képviselőivel ismertesse mondanivalóját. Kiderült, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az RMDSZ kongresszusán Orbán Viktor pártelnököt képviseli, s a Fidesz nevében szeretett volna néhány percben szólni a több mint ötszáz küldötthöz.

Ám a szervezők nem adtak erre lehetőséget, mondván, hogy a pártelnökök szólhatnak első körben az egybegyűltekhez, míg Németh este 8 után szólalhat csak fel. A fideszes politikus azonban nem tud addig maradni Aradon és szóvá tette, hogy a liberális párt részéről sem az elnök beszélt.

Sajtótájékoztatóját viszont nem ezekkel a sérelmekkel indította a magyarországi politikus, hanem a magyar nemzetpolitikáról értekezett. Mint mondta, Románia uniós csatlakozása lényegesen jobb feltételeket teremtett a magyar nemzetpolitika számára. „Markó Béla döcögőnek nevezte a magyar nemzetpolitikát, de ennél rosszabb a helyzet. Az elmúlt 5 évet átaludta a magyar nemzetpolitika” – hangsúlyozta Németh.

Szerinte ahhoz, hogy élni lehessen az uniós csatlakozás nyújtotta lehetőségekkel, szükséges „az erdélyi magyar egység”. Hozzátette: ezt próbálja demonstrálni azáltal, hogy eljött az RMDSZ kongresszusára. Mert szerinte és a Fidesz szerint is párbeszédre és együttműködésre van szükség Erdélyben.

Ám – hangoztatta – az EP-választási lista immár biztosan nem változik, ebben az ügyben nem jött létre az egység. „Az egység helyreállítására nyíló alkalmakat meg kell ragadni, a Fidesz ezt szeretné, ezt támogatja” - mondta el a fideszes politikus.

Németh is fontosnak tartja, hogy az erdélyi magyarságnak képviselete legyen az Európai Parlamentben. „Az EP-ben el lehet mondani, hogy van magyar ügy Romániában. Mindaddig van, míg az erdélyi magyarok meg nem valósítják az autonómiát” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ennek a programnak a képviseletére kevés alkalmasabb személyt tudna említeni, mint Tőkés László.

Tehát a Fidesz és Németh Zsolt Tőkés püspök urat támogatja az EP-választásokon? – hangzott az újságírói kérdés, amire Németh megjegyezte: „örülünk, hogy a püspök úr vállalta az indulást, s természetesen sok sikert kívánunk az RMDSZ-nek”.

A rögtönzött sajtótájékoztatón többek között arra is fény derült, hogy ma a magyarországi politikus tárgyalt Markó Béla RMDSZ-elnökkel, akinek szintén elmondta, hogy az erdélyi magyar egység helyreállításában számíthat a Fidesz támogatására. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS