2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frunda kirohant Tőkés EP-jelöltsége ellen

2007. március 02. 16:15, utolsó frissítés: 16:26

Az elkövetkező pár hónap legfontosabb eseménye az europarlamenti választás – hangsúlyozta felszólalásában Frunda György szenátor, aki egész beszédét Tőkés Lászlóra szánta. Kiemelte, most indul országos jelentőségű választáson egy jelölt az RMDSZ ellenében.

Az egyházvezetőnek kizárólag az a célja, hogy mandátumát minél inkább meghosszabbítsa a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élén – mondta mély meggyőződéssel Frunda. A szenátor szerint Tőkés azt tervezi, hogy miután két évet eltölt az Európai Parlamentben, újabb hat évre tovább folytatja püspöki mandátumát.

A szenátor sértődött hangnemben fejtette ki, hogy míg az Erdélyi Református Egyházkerület – az ő értelmezése szerint – "2003-ban megtiltotta lelkészeinek a politizálást", most azt kérte az SZKT-tól, kerüljön Tőkés László az EP-jelöltlista befutó helyére. A szóban forgó, 2003-as egyházkerületi határozat viszont csak azt írja elő, hogy a lelkészeknek választaniuk kell a politikai és az egyházi karrier között, vagyis politikai szerepvállalásuk ideje alatt nem működhetnek lelkészként is.

Frunda azt is felemlegette, hogy az RMDSZ "napokon keresztül tárgyalt a református egyházzal is arról, milyen álláspontot képviseljen az egyházügyi törvény kapcsán", és lényegében arra célzott, hogy az erdélyi egyházkerület hátbatámadta a szövetséget a választások előtt. A szenátor értékelése szerint viszont számos lelkész nem ért egyet az egyházkerületi állásponttal. "Mit tehetünk mi ezek után? Tovább tárgyalni, közös nevezőre jutni az egyházak azon képviselőivel, akik támogatnak" – fejtette ki a megoldást Frunda.

"Vitára kell kihívni a püspök urat, és aki jobb, az nyerjen!", szögezte le a szenátor, majd militáns hangvételű beszédét azzal zárta, hogy az RMDSZ listavezetői, Nagy Zsolt, Winkler Gyula és Korodi Attila mindhárman jobban ismerik a brüsszeli helyzetet, és hatékonyabban tudják képviselni az erdélyi magyarságot Brüsszelben. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS