2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Délutáni hangulatjelentés az aradi Kultúrpalotából

2007. március 02. 16:34, utolsó frissítés: 17:18

Még Markó Béla átlagához képest is hosszú, több mint félórás beszéddel indultak a kongresszus érdemi munkálatai. Míg a szövetségi elnök a szervezet utóbbi négy évét értékelte, a küldöttek megadóan, enyhe érdeklődést tanúsítva üldögéltek a századfordulós, eklektikus díszítésű nagyteremben.

A civil társadalom képviselői, a valószínűleg átalakuló Szövetségi Egyeztető Tanács tagjai a páholyban, a díszmeghívottak a terem első sorában foglaltak helyet. Markó beszédét Nagy Zsolt informatikai miniszter diszkréten sms-esezésre használta ki – Törzsök Erika, a budapesti Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány elnöke somolyogva figyelte az elnöki beszédet.

Az értékelőt követő felszólalások rendje meglehetősen szigorú. A küldötteknek, ha hosszabban szándékoznak beszélni, minél több cetlit kell beszerezniük kollégáiktól – a cédulákon a 20, illetve a 30 másodperc felirat áll. Elsőként Vekov Károly, a Nemzetépítő Platform vezetője ütközött az időkorlátba: az ülésvezető elnök utasítására el kellett hallgatnia egy nyilatkozat hosszúra nyúlt felolvasása közben, és bevárnia, míg további cédulákkal kisegítik. A nyilatkozat különben a szokásos vádakat ismétli meg az RMDSZ ellen, gyakorlatilag annak felsorolása, hogy mit mulasztott a szervezet.

Folyosói élet egyelőre nem igazán alakult ki – a nagyterem előtt egy órája az éppen leszavazott Toró Tibor beszélgetett ismerőseivel, de nem látszott túlságosan mérgesnek.

Az esemény informatikai háttere promptul működik, ez az első olyan kongresszus, ahol drótnélkül lehet internetezni. A büfé korrekt, egy hamburger ára 3 lej, egy sima szendvics 1 lej 50 bani; az ételneműek minőségét még nem teszteltük. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS