2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verestóy: fennkölt gondolatok megfogalmazására nem kell Brüsszelbe utazni

2007. március 02. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

"A sokszínűség szélesebb, ha kimegyünk a teremből, de nincs olyan hang, amelyik nem kapott szót – igaz, az arányokról lehet vitatkozni" – célzott a kongresszus eddigi ellentéteire felszólalásában Verestóy Attila. "A közös tét viszont a közösség megmaradása", fejtegette békülékeny hangvételű szövegében az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Verestóy szerint a szervezet "történelmi szerepe" többek között az, hogy áthidalja a többi romániai párt közötti ellentéteket.

A frakcióvezető a kormányzati szerepvállalás kapcsán azt fejtette ki, hogy a funkciók önmagukban nem értékesek, azokat intézményépítésre kell felhasználni. Verestóy szerint a kongresszus tétje az, hogy a civil szervezeteket és egyházakat is tömörítő Szövetségi Egyeztető Tanács alakuljon át kulturális autonómiatanáccsá. Verestóy reményei szerint a testület jogszabályi hátterét is meg lehet teremteni – vagyis elfogadtatható a kulturális autonómia törvénye. A kisebbségi törvény tervezete 2005 tavasza óta szerepel a parlament napirendjén; a szenátus 2005 végén elutasította, s azóta a képviselőház előtt hever.

Az euroválasztáson olyan politikusokat indít az RMDSZ, akik képesek gyakorlati kérdésekben, például "birkakontingensért, sókiviteli kvótáért és területi támogatásokért" lobbizni Brüsszelben. "Az erdélyi magyarságért erkölcsi síkon is lehet küzdeni. A fennkölt gondolatok megfogalmazására viszont maradjunk itt az országban, a püspök urat is erre kérem" – célzott Tőkés Lászlóra. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS