2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP-választások halasztásával fenyeget a miniszterelnök

2007. március 02. 18:35, utolsó frissítés: 18:35

A május 13-ára tervezett EP-választások elhalasztását helyezte kilátásba pénteken a miniszterelnök, ha az államfő és a PSD elnöke nem halasztja el referendum-kezdeményezéseit. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő ultimátumot intézett Traian Băsescu államfőhöz és Mircea Geoanăhoz, a PSD elnökéhez, ebben mindkettőjüket arra kérte, hogy legyenek felelős politikusok, és halasszák el az általuk beindított politikai procedúrákat, amelyek nem mást tűznek ki célul, mint népszavazások kiírását.

A miniszterelnök azután intézte felhívását a két vezető politikushoz, hogy a parlamenti pártok vezetőivel találkozott. Ezt követően a PSD mellett a Nagy-Románia Párt és a Konzervatív Párt vezetői is bejelentették: az egyeztetéseken az EP-választások őszre való elhalasztását kérték. Szerintük most az a legfontosabb, hogy megoldódjon az a politikai válság, amely az államfő és a miniszterelnök, az államfő és parlament, illetve kormány és parlament közötti feszült viszony miatt állt elő.

Pénteken az államfő is levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyet már a pártokkal folytatott tárgyalások alatt eljuttatott hozzá. Ebben azt kérte, hogy ne halassza el az európai parlamenti választások időpontját, mivel Romániának kötelessége mihamarabb a román nép által törvényesen megbízott politikusokkal részt vennie az uniós vitákban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS