2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó válasza a felszólalóknak: "nekem a románokkal van bajom, önöknek meg velem"

2007. március 02. 18:46, utolsó frissítés: 19:09

Kitért az RMDSZ és a történelmi egyházak viszonyára a szövetségi elnök, a beszámolójával kapcsolatos hozzászólásokra reagálva: ugyanúgy, ahogy az RMDSZ vezetője nem azonos magával az RMDSZ-szel, mindez az egyházakra fokozottan érvényes. Tehát lehetnek viták, súrlódások, de az egyházakkal való együttműködés és szolidaritás létkérdés az erdélyi magyarság számára.

Más témára térve elmondta, kevéssé bírálta beszámolójában a szövetséget: „úgy éreztem, nekem a románokkal van bajom, önöknek meg velem. Nem arányos a figyelmünk”. Fájó kérdésként említette, hogy a romániai magyarság szociális problémái, vagy a szórványmagyarság gondjai csak kis színfoltként jelentek meg a felszólalások során.

Az elnök a Babeş-Bolyai Tudományegyetem problematikájára is visszatért, elmondva, ha az oktatók egyszerre próbálnak tárgyalni és engedetlenséget tanúsítani, azt kockáztatják, hogy két szék közt a pad alatt maradnak.

Markó a demokrácia bonyolult és néha nevetséges mivoltát a küldöttek közt szétosztott cédulákkal példázta: egy-egy ilyen cédula minden küldöttet 22 másodpercnyi felszólalásra jogosít fel. „Mindenki úgy érzi, neki joga lenne többet beszélni. Teljes joggal. De aki azt gondolja, hogy egyedül nagyobb igaza van, mint ennek a bonyolult, cédulázó szövetségnek, az nem érti a demokrácia lényegét” – sommázott. A küldöttek tapsoltak, majd öt tartózkodással, egy ellenszavazattal elfogadták a szövetségi elnök beszámolóját. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS