2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Béla: nem szeretném, ha párttá válnánk

2007. március 03. 11:57, utolsó frissítés: 12:06

Miután leadta a 11 perces felszólaláshoz elegendő, a tegnaphoz hasonlóan oly szigorúan vett „percpontokat”, Markó Béla a szövetségi egységről értekezett. Mint hangsúlyozta, időnként, főként választások tájékán ugyan „földrengések rázták meg a szervezetet”, de sikerült megtartaniuk a szövetséget.

„A kilencvenes évek elején kidolgozott alapszabályzat lehetővé tette az egységet. Vajon nem annak köszönhetően tudtunk együtt maradni, mert jó keretet, jó szövetséget tudtunk létre hozni? Éppen ezért ezt az alapvető kereten ne változtassuk. Befogadó, szolidáris, fegyelmezett szervezetre van szükség, de nem szeretném, ha párttá válnánk” – hangoztatta az RMDSZ-elnök.

A fegyelmezettségre helyezve a hangsúlyt tulajdonképpen Sógor Csabának válaszolt. Bár nem mondta ki a csíki szenátor nevét, utalt korábbi felszólalására, amelyben arról értekezett, hogy nézzék el neki, hogy nem mindig tud egyet érteni a „fentről” jövő utasításokkal, s nem mindig eszerint cselekszik.

Markó Béla szerint viszont ezzel nem lehet egyetérteni, sőt, mit több, arra hívta fel a figyelmet, hogy ezentúl még szigorúbban fogják követni az ilyen jellegű kihágásokat. „Vezessük be az ellenőrizhetőséget, ami előírás megvolt, azt vegyük szigorúbban. A lényeg az, hogy legyünk szolidárisak, alkalmazzunk kemény szakmai és másfajta kritériumokat” – szögezte le.

Mint mondta, a párttá válás szigorúbb felelősségre vonást tehetne lehetővé. „Egy párt dinamikusabb, de törékenyebb. Nem hiszem, hogy egy párt kibírná, amit egy szövetség kibír” – tette hozzá. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS