2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország koordinálja az EU kisinyovi vízumkibocsátó központját

2007. március 05. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Az Európai Bizottság (EB) kisinyovi képviseletének döntését idézve a Gandul arról számolt be szombaton, hogy Magyarország koordinálja az Európai Unió vízumkibocsátó központját Moldova köztársaságban. Az EB képviseletének közleménye rámutat arra is - írja a lap -, hogy ha Románia is hasonló központot szeretne nyitni a moldovai fővárosban, akkor annak működését a Magyarország által kezdeményezett intézmény tevékenységével szorosan össze kell hangolni. Az EB moldovai képviselete azonban a román féltől még várja az erre vonatkozó részleteket és javaslatokat.

A Gandul úgy tudja, hogy az évente 10 ezer vízumot kiadó központ első szakaszban osztrák, magyar és szlovén vízumokat bocsát majd ki. Az osztrák külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében közvetve megerősítette a Gandul értesülését. Mint közölte, Ausztria áprilisban Magyarországgal és Szlovéniával közös vízumkiadó központot nyit Kisinyovban, erről a bécsi kormány szerződést kötött Budapesttel. A közös vízumkibocsátó iroda költséghatékony, ráadásul a moldáviai állampolgároknak ezentúl nem kell Bukarestbe utazniuk, ha ausztriai belépésre jogosító engedélyért kívánnak folyamodni. A schengeni övezetbe való belépése után Magyarország átveheti Ausztria teljes körű képviseletét a vízumkiadás terén – áll az osztrák külügyminisztérium közleményében.

Szintén szombaton a Cotidianul című bukaresti napilap arról számol be, hogy a román kormány asztalára olyan törvénytervezet került, amely lehetővé teszi a moldovaiaknak, hogy csupán nagyszüleik személyazonossági igazolványa alapján kapjanak román állampolgárságot.

Az újság Monica Macovei igazságügyi minisztert idézi, aki szerint a tervezet előírja: aki már rendelkezett román állampolgársággal, annak a második fokú leszármazottjáig terjedő rokonai automatikusan beszerezhetik a román állampolgárságot. Ez azt jelenti, hogy minden moldovai, akinek nagyszüleje Moldova szovjet elfoglalása, vagyis 1940. június 22. előtt született, állampolgárságot kaphat a bukaresti hatóságoktól.

Jelenleg 800 ezer moldovai nyújtott be román állampolgárság iránti kérelmet. Ezeket nem a bíróságokhoz utalják, hanem Bukarestben külön e célra létrehoznak egy központi állandó bizottságot. Macovei is támogatja ezt ötletet, hogy a bírákat ne terheljék le indokolatlanul.

A jelenleg érvényben lévő törvények szerint csak az kaphat román állampolgárságot, aki bizonyítja, hogy legalább nyolc éve Romániában van az állandó lakhelye, és házasságkötés esetén is öt év tanúsítását követelik – írja a Cotidianul. (mti, gandul, cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS