2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár 1500 euróra rúghat egy átmenőjegy

2007. március 06. 10:59, utolsó frissítés: 11:01

Ezerötszáz euróért sikeres vizsgajegyet lehet vásárolni egyik hazai orvosi egyetemen - állítja a felsőoktatási korrupció leleplezésére törekvő országos diákszövetség, az UNSR vezetője.

A szervezet hétfőn közzétett korrupciós toplistája szerint az egyetemi vizsgák "ára" akár az ezerötszáz eurót is elérheti. Ilyen magas tarifát főleg az orvosi egyetemen szabnak külföldi diákok esetében. Más egyetemeken is


mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a diákoknak,

ha nem tudásuk alapján akarnak megmérettetni a vizsgákon, mivel a jogi és a műszaki egyetemen a legnagyobb csúszópénz értéke elérheti a háromszáz eurót.

A közgazdasági szakra járó diákok szerencsésebbek, hiszen tőlük legfeljebb kétszáz eurót kérnek el a tanárok, a legjobb dolguk pedig a humán szakosoknak van, ők akár már 11 euróért is sikerrel megvehetik a diplomájukhoz elengedhetetlen, rizikósnak tartott vizsgát.

A diákszövetség szerint egyes egyetemeken csoportosan is űzik a korrupciót. Ez a gyakorlat nagyon "kifizetődő", hiszen ha egy egész évfolyam ráveszi magát megvesztegetésre, akkor a tanár "jóindulata" olcsón megvásárolható.

A diákszövetség vezetője, Gabriel Petre arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak diákok, akik már egyetemi éveik alatt megkeresik a havi háromszáz eurót. Így, ahol lehetőség nyílik rá, kevesebb mint három havi jövedelmükkel akár egy


egész félévet is elvégezhetnek tanulás nélkül.

Gabriel Petre arra panaszkodott, hogy a egyetemek rektorai úgy tesznek, mintha nem tudnának a jelenségről, ezért szerinte indokolt lenne, hogy az oktatási minisztérium illetékesei is nagyobb figyelmet szenteljenek a kérdésnek. Romániában szerinte nincs egyetlen egy felsőoktatási intézmény sem, amelyben teljesen hiányozna "az apró figyelmességek gyakorlata".

A diákvezető úgy véli, hogy a jelenség elterjedéséért


oktatók és diákok egyaránt felelősek,

de a tanároknak kellene példát mutatniuk, ha ugyanis elhárítanák a megvesztegetés minden formáját, akkor a jelenség önmagától felszámolódna.

Az UNSR által összeállított toplista közzétételére az egyetemek rektorai


meglehetősen szkeptikusan reagáltak.


Többen kifogásolták közülük, hogy a diákszövetség csupán adatokat közölt, ám neveket nem említett. Szerintük így az UNSR által közölt adatok mindössze médiaeseménynek számítanak, és semmilyen szempontból nem relevánsak. Egyúttal felkérték az UNSR vezetőit, jelentsék fel azokat a tanárokat, akik csúszópénzt fogadnak el.

Nicolae Bocşan, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora


kategorikusan visszautasította a felvetést,

hogy az általa vezetett oktatási intézményben a tanárok csúszópénzt fogadnak el. Szerinte a Babeş–Bolyain a diákok ellenőrzése és számonkérése nemcsak vizsgaidőszakban, hanem az egész tanév alatt folyamatosan zajlik, így a megvesztegetés ötlete fel sem merülhet a diákokban. A rektorok azonban egybehangzóan megígérték: ha a diákszövetség neveket is közöl, vizsgálatot indítanak a csúszópénzek ügyében. (mti, krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS