2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ügyészségi vizsgálat a székelyföldi autonómiatörekvés miatt

2007. március 06. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Sajtóinformációk szerint a titkosszolgálatok nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak tartják a székelyföldi magyar autonómiatörekvéseket. A Legfőbb Ügyészség Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt szenátora és a hírszerzés beadványa nyomán vizsgálatot indított az ügyben.

A Realitatea hírtelevízió ma kiadott hírében azt állítja: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) olyan nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekedetekre hívja fel a figyelmet, mint a jelenleg zajló nem hivatalos népszavazás.

George Cristian Maiort, a hírszerzés vezetőjét a székelyföldi referendum ügyében egy hete hallgatta meg a szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság. A testület arra a következtetésre jutott, hogy a népszavazás egyfajta közvélemény-kutatásnak számít, ami nem veszélyezteti a törvényes rendet Romániában, és nem sérti az alkotmányos előírásokat. A titkosszolgálat vizsgálatának eredménye csak március végére várható, mivel még tart a referendum.

A Mediafax hírügynökség szerint ugyanakkor az ügyészségi vizsgálat összefügg az RMDSZ kezdeményezte Szövetség a Székelyföldért egyesület megalakulásáért tett lépésekkel. (fh/hír tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS