2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem támogatja Băsescu javaslatát és az azonnali kormányátalakítást az RMDSZ

2007. március 06. 18:03, utolsó frissítés: 2007. március 07. 13:22

Az RMDSZ nem tartja helyénvalónak, hogy az egyéni körzetes választási rendszer bevezetését népszavazás útján oldják meg – jelentette ki Markó Béla kedden, bukaresti sajtóértekezletén. Az RMDSZ elnöke szerint ezt a kérdést a pártoknak kellene megoldaniuk, anélkül, hogy az állampolgárokra hárítanák a felelősséget.

Ugyanakkor egy viszonylag nagy, több régióval rendelkező, sokszínű, különféle közösségekkel és nemzeti kisebbségekkel rendelkező országban az egyéni választókörzetes szavazási rendszer nem tükrözi a társadalmi valóságot. Markó Béla szerint a jelenlegi, arányos választási rendszer megfelelő Románia számára.

A kormányátszervezést fontos, de nem elsőrendű prioritásnak tekinti az RMDSZ elnöke. Miközben a kollégák arról tájékoztatnak, hogy ma már nemhogy a törvények kapcsán alakulnak ki különféle szövetségek, hanem már a cikkelyenkénti vitában is kérdéses, hogyan alakul ki a többség, nem hiszem, hogy most kellene megvalósítani a kormány átszervezését – mutatott rá. Ugyan megoldható, de akkor számolni kell azzal, hogy az ellenzék szavazataival, feltételezhetően az ellenzék elképzelései alapján valósulhat meg a kezdeményezés. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS