2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: politikai indíttatású az autonómiatörekvések kapcsán indított vizsgálat

2007. március 06. 18:10, utolsó frissítés: 2007. március 07. 10:58

Politikai indíttatású az autonómia-törekvések kapcsán indított ügyészségi vizsgálat – fejtette ki véleményét Markó Béla a legfőbb ügyészség által indított vizsgálattal kapcsolatban is. A vizsgálat a székelyföldi magyar autonómia-törekvések ügyében indult, egyrészt Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátorának feljelentése, másrészt a titkosszolgálatok beadványa nyomán. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a vizsgálat összefüggésben áll az RMDSZ által indítványozott „Szövetség a Székelyföldért” társulás megalakulásával.

Markó Béla kifejtette, ez az eset példa arra, hogy az igazságszolgáltatás ma méginkább politikai szempontok szerint dolgozik, mint eddig. A miniszterelnök-helyettes elmondta, a román igazságszolgáltatás reformját „ünneplők” nem értik, az RMDSZ mit kifogásol a reformmal kapcsolatban.

Nyilvánvaló a politikai indíttatás – szögezte le a szövetségi elnök, majd hozzátette: közvetett vagy közvetlen politikai befolyásoltság mindenképpen kimutatható a vizsgálódás mögött. Az igazságszolgáltatásnak joga van nyomozni, de sajtóban közzétett üzenettel mást is akarnak: például, hogy megfélemlítsenek minket – szögezte le Markó Béla.

Az a tény, hogy ezekben a napokban az államfő, valamint több politikus különböző dossziékkal fenyegetőzik, tulajdonképpen egy burkolt politikai fenyegetés: azt jelenti, hogy ebben a pillanatban legalábbis aggályos az igazságszolgáltatás függetlensége – fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS