2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: Băsescu elfogadta, hogy a magyarságnak arányos képviselettel kell rendelkeznie

2007. március 07. 10:56, utolsó frissítés: 11:47

Az egyéni szavazókörzetes választási rendszer bevezetése nem jelent garanciát a politikum minőségi javulására – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke kedden, Bukarestben, azt követően, hogy megbeszélést folytatott Traian Băsescu államfővel.

A választási rendszer módosításáról szóló konzultáción az RMDSZ küldöttsége, amelyben a szövetségi elnök mellett Verestóy Attila, Márton Árpád, Frunda György, Kelemen Hunor, Borbély László, Pete István és Nagy Zsolt vett részt, ismételten kifejtette fenntartásait az egyéni szavazókörzetes választási rendszerrel szemben.

A tanácskozást követően Markó Béla elmondta, a Szövetség egyetért azzal, hogy javítani kell a romániai választási rendszeren, ám úgy értékeli, hogy egy olyan sokszínű országban, mint Románia, a javasolt modell nem megfelelő, ugyanis a kisebb közösségek, így a magyarság sem juthatna arányos képviselethez.

Közölte, míg az RMDSZ egyetértett egy, a választási rendszer javítását célzó közvita kezdeményezésével, Traian Băsescu államelnök elfogadta azt az elvet, hogy a magyar kisebbségnek arányos parlamenti képviselettel kell rendelkeznie.

Az RMDSZ képviselői a megbeszélésen felvetették a kisebbségi törvény kérdését is. Markó beszámolója szerint az államfő egyetértett azzal, hogy meg kell oldani a kialakult helyzetet, a törvényt mielőbb el kell fogadnia a parlamentnek. A megbeszélésen szó volt a decentralizációról is. Az RMDSZ tisztségviselői jelezték: bár a szándék megvan, a valós decentralizációt elősegítő intézkedések késlekednek. A résztvevők hangsúlyozták: az RMDSZ támogatja a decentralizáció kiteljesítését, mi több, felgyorsítaná a hatáskörök helyi, megyei szintre történő átruházásának folyamatát. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS